Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилям Хейг: Лондон няма да се намеси в събитията в Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания няма да се намеси по военен път, за да помогне на Ирак да се бори срещу джихадистите, заяви британският външен министър Уилям Хейг.

Запитан от журналист на Би Би Си дали Великобритания ще участва във въздушни удари, външният министър подчерта, че Лондон обмисля оказване на различни видове подкрепа, от хуманитарна помощ за бежанците до обмяна на антитерористичен опит, но военна намеса не се планира.

Хейг допълни, че е работа на иракските власти да стабилизират положението и тогава да се опитат да помирят различните фракции. Според Хейг Съединените щати разполагат с повече възможности да се намесят, отколкото Великобритания. Британският външен министър ще направи официално изявление по-късно в парламента по повод на събитията в Ирак и последните териториални придобивки на сунитските ислямисти.

Хейг разговаря с неговия ирански колега в Техеран след съобщенията, че Иран обмисля военна подкрепа на оглавяваната от шиитите иракска администрация, която попадна под ударите на джихадистите от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна