Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрите филми на лятото на кинофестивала в Мюнхен

Освен от футболна треска, Мюнхен е завладян и от филмови трепети покрай предстоящото откриване на втория най-голям кинофестивал в Германия след Берлинале, предаде ДПА.

Монхенският филмов фестивал стартира на 27-и юни с филма "Младият и изумителен Т.С. Спивет" на френския режисьор Жан-Пиер Жьоне. Кинопроявата ще бъде закрита на 5-и юли с научнофантастичната лента "I, Origins" на Майк Кахил.

На кинофестивала в Мюнхен ще бъдат прожектирани 158 филма от 51 страни. Всички те ще бъдат показани за пръв път в Германия, като за 38 продукции прожекциите ще бъдат световни премиери. И докато мотото на Мюнхенския кинофестивал е "най-добрите филми на лятото", проявата няма специален фокус. Въпреки това два региона - Индия и Източна Европа, ще отбележат сериозно присъствие на феста - пет филма ще внесат късче Боливуд в баварската столица заедно с дузина източноевропейски продукции.

Сред 250-те видни кинодейци, които ще гостуват на филмовата проява в Мюнхен, са Вим Вендерс и Дорис Дьори, френската кинозвезда Изабел Юпер и звездите на Боливуд Ирфан Хан и Шахана Госвами. Организаторите на Мюнхенския филмов фестивал очакват тази година проявата да привлече около 70 000 души.

Информацията е на БТА.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна