Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилия на четвъртфинал на световното първенство след драматична победа над Чили

Бразилия-Чили
Снимка: БТА
Бразилия победи Чили с 3:2 след изпълнение на дузпи и се класира за четвъртфиналите на световното първенство по футбол, на което е домакин и ще играе с победителя от осминафиналния мач Уругвай - Колумбия, който е по-късно тази вечер. Герои за "Селесао" станаха вратарят Жулио Сезар, отразил първите две дузпи на чилийците - на Маурисио Пинила и Алексис Санчес, а победната дузпа за бразилците бе отбелязана от суперзвездата Неймар. При изпълнението на дузпите след гола на Неймар и резултат 3:2 за Бразилия ударът на Гонсало Хара срещна страничната греда на Жулио Сезар и бразилците триумфираха.
Мачът започна нервно, типично по латиноамерикански, с много нарушения и още в третата минута нападателят на домакините Неймар получи контузия на дясното коляно и трябваше да потърси лекарска помощ. В 13-та минута централният нападател на бразилците Хълк след контакт с чилийски защитник падна в наказателното поле на чилийците. Главният съдия Хауърд Уеб прецени, че няма нарушение, за което бе възнаграден с мощни освирквания от многохилядната бразилска публика на стадион Минеирао. В 18-та минута бразилците поведоха: Неймар изпълни ъглов удар, включилият се централен защитник и капитан Тиаго Силва отклони топката с глава и тя бе изпратена в мрежата от Давид Луис - 1:0 за Бразилия, като останаха съмнения и за евентулен автогол на чилийски защитник Гонсало Хара, намиращ се в непосредствена близост до Давид Луис. В 32-та минута Марсело и Хълк сбъркаха фатално при изпълнение на тъч дълбоко в собствената половина, топката попадна в чилийския нападател Алексис Санчес и той с техничен удар я изпрати в мрежата под плонжа на Жулио Сезар - 1:1.
В 55-та минута централният нападател Хълк спря топката в наказателното поле на чилийците и със силния си ляв крак я
изпрати в мрежата на Клаудио Браво. Английският съдия Хауърд Уеб обаче прецени, че при спирането на топката Хълк е играл с ръка и не призна гола, а показа жълт картон на бразилеца. Домакините доминираха до края на редовното време, но не успяха да отбележат гол. Още по-пълно бе превъзходството на бразилците в двете продължения, но точно в последната, 120-та минута удар на влезлия като резерва чилиец Маурисио Пинила срещна напречната греда за радост на милионите бразилски почитатели на футбола и така се стигна до изпълнението на дузпи, при които футболното майсторство, а и късметът бяха на страната на Селесао.
 
Осминафинална среща на световното първенство по футбол:
Бразилия - Чили - 1:1 в редовното време, 1:1 след двете продължения по 15 минути.
След изпълнение на дузпи Бразилия победи Чили с 3:2 и се класира за четвъртфиналите на Мондиал-2014.  
Стадион: Минейрао
Зрители: 57 714
Главен съдия: Хауърд Уеб /Англия/
Голмайстори: 1:0 Давид Луис 18, 1:1 Алексис Санчес 32

Изпълнение на дузпи, Бразилия първи изпълнява дузпите:
Давис Луис  - точен, 1:0 за Бразилия
Маурисио Пинила - вратарят Жулио Сезар спасява, 1:0 за Бразилия
Уилиан - удар край гредата, 1:0 за Бразилия
Алексис Санчес - Жулио Сезар спасява, 1:0 за Бразилия
Марсело - точен, 2:0 за Бразилия
Шарл Арангуис  - точен, 2:1 за Бразилия
Хълк - вратарят Клаудио Браво спасява, 2:1 за Бразилия
Марсело Диас  - точен, 2:2
Неймар  - 3:2 за Бразилия
Гонсало Хара  - удар в гредата, 3:2 за Бразилия   
Бразилия побеждава с 3:2 след изпълнение на дузпи  
Жълти картони:
Бразилия: Луис Густаво, Хълк, Дани Алвеш, Жо   
Чили: Еухенио Мена, Франсиско Силва, Маурисио Пинила
Състави:
Бразилия: Жулио Сезар, Даниел Алвеш, Тиаго Силва, Давид Луис, Марсело, Фернандиньо /Рамирес - 72/, Оскар /Уилиан - 106/, Луис Густаво, Хълк, Фред /Жо - 64/, Неймар;
Чили: Клаудио Браво, Маурисио Исла, Гари Медел /Хосе Рохас - 108/, Гонсало Хара, Еухенио Мена, Шарл Арангуис, Марсело Диас, Франсиско Силва, Артуро Видал /Маурисио Пинила - 87/, Алексис Санчес, Едуардо Варгас /Фелипе Гутиерес - 57/.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна