Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Българската банкова система е в основата си здрава въпреки масовото теглене на пари от две банки

Българската банкова система е в основата си здрава и в добро състояние въпреки масовото изтегляне на средства от две банки, заявиха от Международния валутен фонд и от ръководството на Австрийската централна банка, цитирани от агенция Ройтерс.

Това изтичане на средства от две български банки беше предизвикано от умишлена атака чрез разпращане на текстови съобщения (чрез есемеси и имейли) и не е свързано с проблеми на банковата система, която е добре капитализирана и ликвидна. Налице е също така официална подкрепа за българската банкова система от страна на Европейския съюз, заяви на пресконференция във Виена шефът на мисията на МВФ в Австрия Бас Бакер.

Управителят на Австрийската централна банка и член на ЕЦБ Евалд Новотни също подчерта, че българската банкова система е в основата си здрава и допълни, че австрийските банки, които са някои от най-големите кредитори в Централна и Източна Европа, не са били засегнати. 

Това не е системен проблем на българската банкова система. Това е проблем на конкретни банки и в действителност това, което виждаме, е движение на депозити от тези банки към останалите търговски банки, в т.ч. и към австрийските банки в страната, каза той на същата пресконференция във Виена.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна