Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще добави към "черния списък" на санкциите срещу Москва руските банки ВТБ и Сбербанк

Европейският съюз се подготвя да добави още поне две водещи руски банки към т.нар. "черен списък" от санкциите, наложени спрямо Москва, съобщиха европейски дипломати, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл". Списъкът за забрана на пътуванията в Европа и за замразяване на европейски финансови активи ще бъде допълнен и с поне пет видни лица, свързвани с руската олигархия.

Според "Уолстрийт Джърнъл" санкциите на ЕС ще обхванат големите руски банки ВТБ Груп (притежаваща малко под 10% от основния капитал на българската Корпоративна търговска банка) и Сбербанк.

Финансовите пазари очакват на днешната среща в Брюксел на постоянните представители на Европейския съюз да бъде договорено налагането на по-тежки санкции срещу Русия, които ще включват както редица важни сектори на руската икономика, така и капиталовите пазари.

Очаква се Европейската комисия да направи законодателни предложения в четири области, сред които са достъп до капиталовите пазари, отбраната, стоките с "двойна" употреба, както и прецизните технологии, включително в енергийния сектор.

Европейският съюз се готви да наложи забрана на европейските инвеститори да купуват каквито и да са нови облигации или акции, емитирани от страна на най-големите банки на Русия. През миналата седмица Съветът на външните министри на ЕС заяви, че се работи върху конкретни целенасочени мерки и се обмисля предприемане на санкции срещу Русия, свързани с достъпа на руската страна до международните капиталови пазари.

Днес вероятно ще бъде одобрено предложението на Европейската комисия за налагане на забрана за покупки на нови акции или облигации, емитирани от руските банки на европейските финансови пазари като част от нови санкции срещу Москва относно нейната роля в конфликта в Украйна и около свалянето на малайзийския самолет. Може да бъде наложена и забрана за емитиране на нови руски ценни книжа на борсите в Европейския съюз.

ЕС обмисля и налагане на ембарго за експорт на стоки за руския сектор на отбраната, както и на стоки с т.нар. "двойно" предназначение. Обмисля се и план за забрана на износ на енергийни технологии, но само за технологии за дългосрочно производство, за да не се засегне текущото енергийно предлагане (визирайки износа на руски природен газ за ЕС).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна