Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският президент и лидерите на ЕС се договориха за необходимостта от координирани санкции срещу Русия

След проведена снощи видео телеконференция между президента на САЩ Барак Обама, министър-председателя Обединеното кралство Дейвид Камерън, президент на Франция Франсов Оланд, канцлера на Германия Ангела Меркел и министър-председателят на Италия Матео Ренци беше постигано споразумение за необходимостта от налагането на координирани санкции срещу Москва.

Белият дом направи официално изявление след срещата, в което се посочва:

В понеделник президентът Обама проведе телеконферентен разговор с Камерън, Оланд, Меркел и Ренци. Петимата лидери обсъдиха следващите стъпки по отношение на кризата в Украйна, усилията за постигане на примирие в Газа, както и ситуацията в Ирак и Либия.

Относно Украйна, световните лидери подчертаха продължаващата необходимост от неограничен достъп до мястото на сваления малайзийски самолет в Източна Украйна, за да се даде възможност за възстановяване на тленните останки на жертвите и за продължаване на усилията на международни следователи  за разследване на случая с Полет 17 на "Малейжа Еърлайнс".

Те се съгласиха относно важността на координирани мерки за налагане на санкции по отношение на Русия с оглед продължаващото прехвърляне на руско въоръжение, оборудване и бойци в източната част на Украйна, включително и след катастрофата, и за оказване на натиск върху Москва да сложи край на нейните усилия за дестабилизиране на страната и вместо това да избере дипломатически път за разрешаване на кризата.

По отношение на ситуацията в Газа, Обама отбеляза, че Израел има правото да предприеме действия, за да се защити. Лидерите се обединиха около необходимостта за незабавно, безусловно прекратяване на огъня, отбелязвайки споделена загриженост за опасността от по-нататъшна ескалация и загубата на невинни  животи.

Относно Ирак бяха обсъдени предизвикателствата пред сигурността, като в същото време световните лидери приветстваха развитието на политическия процес и призоваха за бързото завършване на формирането на правителство, в което да участват всички по-важни етноси.

По отношение на Либия, те се съгласиха за необходимостта от незабавно прекратяване на огъня между милиции в Триполи, като подчертаха подкрепата си за ООН в търсене на решение на този конфликт. Те осъдиха използването на насилие и атакуване на цивилни граждани, както и нарушаването на функционирането на политическия процес в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна