Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според OMV украинската криза няма да засегне проекта за газопровод "Южен поток"

Ескалацията на напрежението между Запада и Русия относно украинската криза няма да доведе до провал на планирания газопровод "Южен поток", съобщава "Файнешъл таймс", цитирайки ръководителя на австрийската енергийна група OMV.

Руският държавен газов монополисти "Газпром" налива милиарди долари в тръбопровода, който трябва да започне да пренася руски природен газ за Европа през Черно море и Балканите към края на 2015-а година. Това би позволило на "Газпром" да намали зависимостта си от ролята на Украйна като транзитен маршрут за синьото гориво, посочва финансовият ежедневник.

Напрежението между Запада и Русия около украинската криза накара Европейската комисия да повдигне възражения относно проекта, като през юни Брюксел натисна България да спре строителството на тръбопровода, докато не се вземе решение дали той е в съответствие с европейското законодателство.

Въпреки тези проблеми Герхард Ройс, главен изпълнителен директор на австрийския енергиен гигант OMV, който през юни успя да се споразумее с "Газпром" да се удължи тръбата на "Южен поток" от унгарската граница до газов разпределител на OMV извън Виена - каза, че не очаква този проект да бъде подкопан, като според него всяко едно забавяне ще бъде лесно управляемо.

Никой не може да ви забрани да се изгради този тръбопровод. Това е въпрос на национално законодателство и всеки може да вземе самостоятелно решение. Тръбопроводът е 50-годишен проект, така че човек трябва да гледа на нещата реалистично, като преди няколко месеца нямаше проблем, заяви Ройс, цитиран от "Файнешъл Таймс".

Анализаторите обаче не са толкова сигурни, посочва финансовото издание. Съдбата на "Южен поток" ще се определи от степента на влошаване на ситуацията в Украйна, заяви Тревор Сикорски от консултантска компания Energy Aspects. Ако нещата продължават да се влошават, бих предположил, че ЕС действително ще увеличи усилията си да накаже Русия, допълни той.

Илия Заславски от Chatham House също заема подобна позиция, посочва "Файнешъл таймс". Ако Газпром изгради офшорната част на газопровода до края на 2015-а година, както е по план, този процес може да завърши с блокаж, тъй като няма начин България да позволи придвижването на газовия поток, преди ЕС да вземе решение относно това, как трябва да бъдат третирани новите мощности, каза Заславски.

В същото време шефът на OMV Ройс посочи, че вече тече природен газ през друг "руски" тръбопровод в Североизточна Германия, наречен "Опал", въпреки че "Газпром" не е получил одобрението на ЕС, за да стартира подаването на гориво с пълен капацитет.

Той също така се изказа против каквито и да е европейски санкции срещу режима на Владимир Путин, които да засегнат газовата промишленост на Русия, доставяща около 30 на сто от европейското търсене на синьо гориво.

Имахме интеграция с Русия в областта на газта в продължение на 45 години, казва Ройс, като посочи, че първият газов договор на OMV с "Газпром" беше подписан по време на студената война. Клиентите разчитат на договорените доставки на природен газ. Поради тази причина аз не виждам никаква възможност за "газови" санкции.

ЕС отдавна гледа на проекта "Южен поток", който ще има капацитет да доставя около 63 млрд. кубически метра газ годишно - или около 15 на сто от търсенето на ЕС, като на противоречащ с усилията на съюза за диверсификация на доставките на газ към Европа извън Русия.

Шефът на OMV Ройс твърди, че увеличаването на броя на маршрутите за доставки на ценното гориво до Европа е от полза за енергийната сигурност на ЕС. Моята цел е много проста. Четири тръбопровода са по-добре от три, а пет са по-добре от четири. Това е прагматичен поглед към нещата, заяви той, добавяйки, че един ден "Южен поток" може да извършва доставка на газ от източници, различни от Русия, както и от други черноморски държави или дори от Източното Средиземноморие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени