Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фаворитите продължават без грешка на Откритото първенство на САЩ по тенис

Номер 1 в света Новак Джокович започна с лесна победа на US Open
Снимка: БГНЕС

Поставената под номер 5 в схемата Мария Шарапова, която пропусна миналогодишния турнир поради контузия в рамото, направи успешно завръщане на откритото първенство по тенис на САЩ, побеждавайки с 6:4 и 6:0 в среща от първия кръг своята руска сънародничка Мария Кириленко. Шарапова се справи сравнително бързо със съпротивата на своята дългогодишна приятелка Кириленко, а спокойствието в играта на рускинята позволи на зрителите да се забавляват на трибуните. Там присъстваше и известният американски актьор Алек Болдуин, който дори успя да хване прелетяла над корта топка, изстреляна от Кириленко.

Втората в схемата Симона Халеп срещна известни затруднения на старта на турнира, но съумя да се класира за втория кръг. Халеп започна трудно срещу американката Даниел Роуз Колинс, но в крайна сметка спечели с 6:7, 6:1 и 6:2. Румънката, която постигна рекордно класиране в кариерата си с второ място в ранглистата на УТА по-рано този месец, загуби с тайбрек първия сет, но се възстанови бързо и пропусна да спечели само още три
гейма. 20-годишната Колинс все пак спечели овациите на публиката, след като влезе като абсолютен аутсайдер в турнира. Тя спечели квота на непоставена, след като триумфира с титлата на колежанското първенство по тенис за жени в САЩ.

Поставената под номер 6 в схемата Ангелик Кербер от Германия спечели с 6:2, 3:6, 7:5 срещу квалификанта Ксения Первак, въпреки че губеше с един пробив в последния сет. Поставената под номер 4 Агниешка Радванска нямаше проблеми на старта. Тя победи Шарон Фишман с 6:1, 6:0 за едва 47 минути, губейки само три разигравания във втория сет.  

Световният номер едно Новак Джокович стартира безпроблемно участието си на Откритото първенство по тенис на САЩ, след като се наложи с 6:1, 6:2, 6:4 над аржентинеца Диего Шварцман. Останалите поставени играчи от вторник вечер също нямаха особени проблеми в първия кръг на турнира, като напред продължават Станислас Вавринка, Милош Раонич, Анди Мъри, Жо-Вилфрид Цонга и други.

Джокович, който беше спечелил само два мача на твърд корт по време на подготовката на играчите за последния турнир от серията за "Големия шлем", отново демонстрира перфектна форма, въпреки че специалистите поставяха това под съмнение от деня на неговата сватба до този момент. Шампионът от 2011-а година проведе добра тренировка срещу 22-годишния Шварцман, доминирайки изцяло в играта с 24 печеливши удара и седем аса. Джокович се справи за 97 минути с аржентинския си съперник в последния интересен мач от вечерта и позволи на зрителите да се оттеглят от корта малко преди настъпването на полунощ.

Шампионът от 2012-а година и осми в схемата Анди Мъри се пребори с няколко схващания в мускулите на краката, но успя да победи холандеца Робин Хаасе в четири тежки сета при 6:3, 7:6(5), 1:6, 7:5.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна