Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Руското поведение в Украйна не може да остане без отговор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Немският канцлер Ангела Меркел призна, че евентуалното одобрение на допълнителни санкции срещу Русия може да засегне негативно икономиката на Германия, но в същото време подчерта, че "не е възможно" да не се предприеме нищо в отговор на агресията на Москва в Украйна.

Многократно съм заявявала, че наложените на Русия санкции могат да окажат негативно влияние, в т.ч. и за германските компании, каза Меркел на пресконференция в Берлин.

Но също така трябва да подчертая за въздействието, когато вие позволявате да се променят границите в Европа и когато атакувате други страни с вашите войски. Не стои като опция възможността да се приеме поведението на Русия спрямо Украйна и затова е необходимо да се подготвят по-нататъшни санкции, допълни тя.

Според Меркел инвестициите в Германия биха били приоритет, ако страната има пари в наличност, но правителството първо трябва да види как се развива икономиката. Това нейно изказване е факт, след като по-рано днес бяха потвърдени данните за свиване на германската икономика през второто тримесечие на годината с 0,2% главно в резултат на слабите инвестиции и след като най-голямата икономика в Европа отчете бюджетен излишък през първата половина на 2014-а година. Германия отбеляза 16,1 млрд. евро бюджетен излишък през първите шест месеца на годината, подчертавайки силата на своите финанси в момент, когато Берлин е подложен на външен натиск да спомогне за подобрение на слабото европейско икономическо представяне.

Първо трябва да се види дали икономическите прогнози остават такива, каквито са. Ако имаме повече пари, ние ще ги използваме в областта на инвестициите, каза тя на днешна пресконференция в Берлин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна