Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На колко години са детските радиопредавания

| обновено на 10.03.15 в 10:45 БНР Новини






































































































Радиопредаванията за деца са първите редове от голямата история на радиото. Първите детски предавания се излъчват по „Родно радио” още в началото на 1931 г., а от 1934 година започва да звучи редовно „Детският радиочас”.
От 15 септември програма „Христо Ботев” започва поредица за историята на детските предавания. Ще започнем с приказките, разказвани от Никола Балабанов (познат на децата като „чичо Кольо”) и Лили Попиванова, ще преминем през радиооперетките, писани от Парашкев Хаджиев между 1937 и 1944 г., ще разкажем за времето, в което Леда Милева отговаря за детските предавания и се появяват заглавия като „Ружка-Дружка, „Живко Стрелата” и „Художникът почти вълшебник”. Следват „Бърборино”, „Добро утро, мили деца”, „Весел ранобудник“ и „Крилат Вятърко” с Апостол Карамитев и така - до по-съвременните предавания от 80-те и 90-те години…
Авторите на поредицата, Ирина Вълчанова и Мариана Симеонова, са записали спомените на актьори, редактори и музикални оформители, работили за детските предавания, подбрали са и архивни записи от Златния фонд на БНР и от фонда на Детската редакция.
В продължение на четири месеца ще припомняме известни и обичани гласове, стихове, приказки и песни, за да помогнем на днешните малки да преоткрият радиото през очите на големите - някогашните деца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени