Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят преговори между ЕК и Русия по спора с Украйна за цената на газа


Европейската комисия ще проведе разговори на експертно равнище с Русия в четвъртък в опит да реши спора с Украйна за цената на газа, обяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер. Това е продължение на срещата на Йотингер с руския енергиен министър миналия петък в Москва. Целта е да се анализират допълнително данните за сигурността на доставките през идната зима. Еврокомисарят допълва, че на 8 септември ще се срещне с украинския енергиен министър Юрий Продан в Баку.

Към 1 септември запасите на газ в подземните хранилища възлизат на 71 милиарда и 105 милиона кубични метра, сочат данни на Асоциацията на европейските оператори на подземни газови хранилища. В началото на август в газовите хранилища на Европа имаше 64,097 милиарда кубични метра синьо гориво. Европейските газови хранилища са запълнени на 88,5 процента спрямо 79,54 процента в началото на миналия месец. Според данните, най-голям обем газ през август е бил зареден в подземните хранилища на Франция, Германия и Италия.

Холандският министър на външните работи Франс Тимерманс пристигна в Брюксел, където ще проведе разговори с председателя на Европейския съюз Жан Клод Юнкер за пост на еврокомисар, съобщават холандски медии. Тимерманс, представител на лявоцентристка партия, се кандидатира за заместник-председател на Европейската комисия и за европейски комисар с евентуален портфейл икономика. Полиглотът Тимерманс нашумя след емоционална реч в ООН при свалянето на Малайзийския самолет в Източна Украйна през юли, когато загинаха 298 души, повечето от които холандци.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени