Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русе подготвят Фестивал на ледените фигури

Снимка: Община Русе

За първи път в досегашната си история Русе подготвя Фестивал на ледените фигури. Той ще се състои в дунавския град през декември, съобщиха от местната община. Изключително наситена със събития се очертава културната програма в Русе до края на годината. Тя протича в рамките на кампанията „Русе - град на свободния дух“, за която активно работи и едноименната фондация. Само в рамките на предстоящия „Есенен салон на изкуствата и културата“, който ще се проведе през месеците септември, октомври и ноември, са предвидени над 40 събития в различни области на изкуството и културата, част от които общината продуцира съвместно с гражданския сектор и национални културни оператори. До 3-ти септември в града край Дунав върви Международната лятна академия „Алегра“, която дава възможност на млади диригенти, оперни певци и инструменталисти да обогатят опита и знанията си чрез общуване и работа с известни солисти и преподаватели, сред които проф. Йоханес Шлефли, който преподава във Висшето училище за изкуства в Цюрих. Специално за академията Русе посрещна над 40 студенти от 18 държави. На 13-и септември продължава традицията на GREEN ROCK FEST RUSE с участието на много български рок групи и със специален гост Джо Лин Търнър - вокалистът на легендарните „Рейнбоу“ и „Дийп Пърпъл“. Очаква се това събитие да събере гости от цялата страна.

На 21-ви септември Русе ще бъде домакин на една уникална инициатива, която се реализира за първи път в България. Ключова фигура в нейното осъществяване е британският композитор, музикант и психолог Тим Щайнер. Идеята на това събитие е в навечерието на един от големите национални празници - Независимостта на България, под ръководството на Щайнер професионални музиканти, певци и танцьори заедно с любители и публика, да представят един интерактивен музикален пърформанс, който размива границите между изпълнители и зрители.

В културния календар на общината за месец септември следва Русенският карнавал - едно събитие с дългогодишни традиции, което тази година ще бъде още по-мащабно и по-пъстро, с много повече участници и изненади за русенци и гостите на града на 27-и септември. През месец октомври се очаква в Русе да пристигнат фотографи от цялата страна, които да се включат във Фотофорум, посветен на свободния дух на града.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени