Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха шефа на албанската народна банка за злоупотреби с милиони евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новината за безпрецедентния арест на управителя на Националната банка на Албания Адриан Фулани се превърна за минути във водеща за всички електронни медии в страната. За първи път се случва в Албания да бъде арестуван шефа на централната банка.

До ареста на Фулани се стигна след като в края на юли той изненадващо съобщи пред обществеността, че от трезора на Националната банка на Албания са били откраднати 713 милиона леки, което приблизително е 7 милиона американски долара. 

След като бе разкрита тази новина, хиляди албанци излязоха на протест и поискаха оставката на гуверньора. Въпреки аферата Адриан Фулани получи подкрепата на Управителния съвет на банката и продължи да изпълнява своите служебни задължения.

В разгара на скандала бяха арестувани двама служители на банката, за които се смята, че са изнасяли в продължение на четири години пари от трезора. А в хода на започналото разследване, властите в Тирана задържаха 16 заподозрени за кражбата. 

Според повечето местни наблюдатели не е изключено новината за ареста на шефа на централната банка да повлияе на пътя на Албания към ЕС, която бе определяна в последно време като отличник в евроинтеграцията сред държавите от Западните Балкани.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна