Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Бакалов предлага глоби за общините, които не вземат превантивни мерки при дъждове

Не може да продължаваме да бягаме след събитията, можем да вземем мерки предварително

Снимка: Областна администрация Враца
Една от възможните мерки за ограничаване на щетите от наводнения при обилни валежи, е да се глобяват общините, които не си вършат работата превантивно. Това заяви пред БНТ вътрешният министър Йордан Бакалов.

Преди повече от седмица изпратих писма до общините с цял поименен списък какво трябва да направят за предотвратяване на наводненията, но аз не мога да им заповядам, каза служебният министър на вътрешните работи. Той подчерта, че е необходима превантивна работа и законодателство в тази посока. След като е посетил засегнатите райони, министърът подчерта, че определено има общини, които са си свършили работата и се вижда, че водата от улиците се поема от шахтите, докато има общини, които не са си свършили работата и, както се казва, в коритата на реките вода няма,  а по улиците – до колена. За мен една от възможните промени, ако се възприеме, е  да има възможност да се налагат и санкции, каза той. Не може ние да продължаваме да бягаме след събитията, можем да вземем мерки предварително, които да минимализират загубите и оттам самите хора да не търпят такива щети, подчерта Йордан Бакалов.

Бакалов отбеляза, че с решение на Министерски съвет е поискан мониторинг на ЕС на цяла България, за да се разбере къде е проблемът и защо всеки по-силен дъжд се превръща във воден ад за България. Не може при всяка лоша прогноза за времето министърът на вътрешните работи да излиза да гледа небето и да се чуди дали ще вали или не. Това не е нормално, каза още Бакалов.

МВР не е всичко в тази държава. Трябва да има един човек, който да ръководи тази система. Най-големите опасности са от т.нар. "косвени рискове", които у нас не са оценени. Всичко е човешка неразбория, категоричен бе министърът.

Големият проблем започна, когато беше отменен Законът за бедствия, аварии и катастрофи, когато се създаде прословутото министерство МИС
, заяви министър Бакалов. Това беше по времето на тройната коалиция, доколкото си спомням, каза той.

Най-важно е да се изгради цялата система за предотвратяване на тези бедствия, ние не можем да продължаваме по този начин, не може да се харчат пари, които така или иначе отиват в коритата на реките или някъде в морето, въпросът е, че те не са ефективни, категоричен беше Йордан Бакалов.

По отношение на сигналите за купуване на гласове министърът на вътрешните работи заяви, че ведомството вече работи по разследване на тези сигнали, а също и че няма никакви притеснения по отношения на отпечатването и транспорта на изборните бюлетини.

Изобщо не ме интересува кой е организаторът. Работим по сигнали за купуване на гласове в цяла България. Мен не ме интересува коя политическа сила или кой политик стои зад едно такова престъпление. Няма да има толерантност към никой. За мен не е важно да има шумни и пиар акции. Трябва да се върши работа и да се събират доказателства за престъпленията
, подчерта Бакалов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна