Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещите компании с ръст на приходите

Снимка: БГНЕС

Намаляване на задълженията и ръст на приходите на водещите фирми в българската икономика показва 16-ото издание на класацията "Топ 100" на Българската търговско-промишлена палата. 
Стоте най-динамично развиващи се фирми достигат среден ръст от 207 % на приходите от продажби през миналата година. Най-добре представилите се компании през годината са от сектора "Производство на машини и оборудване", посочи Олга Чугунска от Търговско-промишлената палата:
Това е един сектор, който е насочен предимно към външните пазари и постига добра рентабилност. При тях имаме и ръст на приходите, и добра печалба спрямо вложените собствени средства. Също така строителството, което също е с добро присъствие, но там това се дължи предимно на обществените поръчки, изпълнявани по публични проекти. Сред класираните има значителни фирми от областта на транспорта и експедицията.
Класираните фирми са намалили задълженията си наполовина през последната година - средно с 56 на сто. На какво се дължат високите резултати в тежката икономическа и политическа година, коментира председателят на Палатата Цветан Симеонов:
Обяснявам си го с високоинтелигентният мениджмънт, който са проявили. Има такива в България и с това, че основните макроикономически показатели на България не бяха нарушени, а това си оказва своето влияние, независимо от другите политически фактори.
Най-тежко кризата е повлияла компаниите в сектора "Храни и напитки" и в туризма.
Класацията обхваща повече от 6000 фирми, които формират 82 на сто от БВП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна