Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Казанджиев – композитор на месеца в „Контрапункт”

БНР Новини
Прелюд и фуга (схема на фугата)
Снимка: Василка Балевска

Васил Казанджиев: Всеки композитор се стреми едва ли не всяко ново произведение да е уникално, да не прилича на другите негови произведения и на всичко останало около него. Според мен, това е безсмислена амбиция, защото човек не може да бъде новатор през цялото време. Ако си намери собствен стил, може да го развива, но не и да се стреми на всяка цена да направи сензация и да учуди хората.

Някак неусетно Васил Казанджиев всеки път съумява да учуди и без сензации. Личността му предизвиква по-скоро желание за човешки  диалог (любопитството към детайлите е неутолимо!..), нежели повторение на стотици пъти казваното. Всъщност бегъл поглед върху многобройни предишни слова „по повод” изненадва. Оказва се, че Майсторът се променя, устоявайки себе си с всяко следващо творение. Дързостта да вижда цвета на звуците и да чува отглас на българската древност може и да му е струвала доста на младини. Днес обаче непостижимата за мнозина свобода на духа го поставя извън всякакви квалификации. И възхвали, да го кажем. Академикът, който не постави себе си на пиедестал; диригентът, който боготвори друг диригент; композиторът, който по чудодеен начин навлиза в петия свой творчески сезон, една нова пролет на мисълта-чувство.
На връх рождения му ден 10 септември цялото предаване „Контрапункт” е посветено на негова музика. Това ще е диалога с Майстора. Естествено в отреденото ни време можем да излъчим неголяма част от произведенията на Васил Казанджиев само с фрагменти от тях. Опит за кратка ретроспекция на събитията в творческия му живот ще ги съпътства. Началото е в 19.30.








Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна