Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Глътка въздух" за британската лира след резултати от последно проучване преди референдума за независимост в Шотландия

Оповестеното късно снощи последно проучване на общественото мнение за нагласите преди шотландския референдум за независимост отслаби частично опасенията на финансовите пазари за излизане на Шотландия от Обединеното кралство.

Според проучване на агенция Survation по поръчка на в-к "Дейли Рекърд" 47,6% от запитаните биха гласували с "НЕ" на предстоящия след седмица (на 18-и септември) референдум за независимост на Шотландия спрямо 42,4%, които биха подкрепили напускане на пределите на Великобритания. Все още 10% от запитаните нямат мнение по въпроса, което предполага, че ако те бъдат игнорирани и изборите се провеждаха днес, 53% от шотландците щяха да гласуват против референдума за независимост срещу 47% на противното мнение.

По този начин последното проучване показва, че разликата между противниците на шотландската независимост и тези, които я подкрепят, се е разширила на 6% - каквато беше разликата преди около два месеца.

Тази новина парира част от опасенията на инвеститорите през последните дни за реален риск Шотландия да напусне Обединеното кралство и доведе до отскок на британската лира на валутните пазари. Паундът поскъпна към 1,6230 долара, след като по-рано през вчерашния ден на търговия падна до ново 10-месечно дъно от 1,6052 долара поради спекулации, че това последно проучване на агенция Survation ще потвърди тенденцията от началото на миналата седмица насам за постепенен превес на шотландците, които биха гласува с "Да" на референдума за независимост на Шотландия.

От своя страна еврото падна до таз седмично дъно около 0,7954 паунда, след като вчера единната европейска валута поскъпна за кратко до тримесечен връх от 0,8066 британски лири, но така и не успя да стабилизира по-трайно над важната 100-дневна пълзяща-средна около 0,8025 паунда.

До провеждането на ключовия референдум в Шотландия на 18-и септември ще станат ясни резултатите на още няколко проучвания на обещственото мнение. Довечера в полунощ ще бъдат оповестени резултати от проучване на агенция YouGov за в-к Sunday Times, в петък (12-и септември) - на агенция ICM, през уикенда - на агенция Panelbase и на 17-и септември (ден преди референдума) - последните проучвания на агенциите YouGov, IPSOS-MORI и Survation.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени