Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за анализи и маркетинг: Не повече от 6 партии в следващия парламент

Снимка: БТА
Социологическо изследване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че ГЕРБ, "БСП лява България", ДПС и Реформаторският блок са сигурни участници в бъдещия парламент. Ако изборите бяха днес, ГЕРБ биха спечелили 36% от гласовете на българските граждани, "БСП лява България" – 22 на сто, ДПС – 15%, а Реформаторският блок – 6 на сто от гласовете. Националното представителното изследване на Центъра е направено между 5-и и 10-и септември сред 1021 души. 

Още две политически формации имат сериозен шанс да прескочат 4-процентната бариера за влизане в парламента – това са Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО и "България без цензура". При избори сега Патриотичният фронт би получил 4,8% от гласовете на избирателите, а коалицията около "България без цензура" – малко над 4%.

Под чертата, но близо до бариерата за участие в следващото Народно събрание, са "Атака" и АБВ, подчерта в анализа си социологът Юлий Павлов:

Не можем да ги отпишем напълно, може някоя от тях евентуално да пробие. Така че, имаме 4 партии плюс две над бариерата и две – под. При всички положения повече от 6 партии няма да влязат.

Три са възможните сценарии за управление в зависимост от броя на партиите в следващия парламент – шест, пет или четири партии. Ако в парламента влязат 4 или 5 партии, евентуална коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок би получила 120 или повече депутати. Друг съюзник на ГЕРБ може да е Патриотичният фронт, но не и ДПС, смятат социолозите от Центъра за анализи и маркетинг, като напълно изключиха възможността за пълно мнозинство на ГЕРБ. При 6 партии ГЕРБ със сигурност няма как да бъде изолирана от властта.

Юлий Павлов прогнозира дву- или трипартийна коалиция в следващия парламент, в който БСП и ДПС са извън властта. Очакваната изборна активност ще е около 55%, сочат данните от изследването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна