Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Тодорова: Увеличение на тока с до 50% означава, че държавата е абдикирала

Има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но обществото няма да приеме по-висока цена

Снимка: БГНЕС

Има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но обществото няма да приеме по-висока цена и едва ли някой ще предложи нещо друго. Това заяви пред bTV председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. По думите ѝ 10-те процента са лимитът, с който обществото може да се съгласи.

Тодорова смята, че увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, като подчерта изрично, че това може да се случи единствено ако всички дефицити, които ще бъдат натрупвани, се покриват само с цената на тока. Не мисля, че на утрешното окончателно обсъждане ще има някаква промяна в предложението с колко да се вдигне цената на тока и то едва ли ще е повече от 10 процента. Ако трябва да се разчита загубите в сектора и по-конкретно в НЕК да бъдат компенсирани само с цената на тока, тогава, да, може тя да се вдигне и с до 50 процента. Затова трябва всички участници на енергийния пазар да се съберат и със сериозни обсъждания да се предприемат мерки и взаимни отстъпки, за да може да се стабилизира секторът. Другото ще означава, че държавата е абдикирала от това проблемите в сектора да се решат, категорична е Тодорова.

Според председателя на ДКЕВР атаката от миналата седмица, когато на заседание на Комисията членовете й бяха замервани с яйца, е била предварително и преднамерено подготвена, но отбеляза, че тъй като хората не я познават лично, едва ли атаката е била насочена лично към нея. Не е приятно да се връщам към случилото се миналата седмица по време на заседанието на ДКЕВР, когато бяхме замеряни с яйца от представители на неправителствени организации. 

Председателят на енергийната комисия, подчерта, че когато се налага да се увеличава цената, няма политически сили, които да се обаждат на членове на ДКЕВР и да ги съветват да увеличават цената. Не знам дали аз бих била употребена като бушон от следващата власт и да изгърмя заради сегашното увеличаване на цената на тока, но е факт, че в последните два и повече месеца предишното ръководство на регулатора не правеше нищо по отношение на цената и това допълнително влоши ситуацията".

Тодорова не прие обвиненията в конфликт на интереси: Когато беше решено да се приватизират ЕРП-тата преди години, държавата се намираше в особена ситуация – имаше липса на законови разпоредби по отношение на приватизацията им, а същевременно такава се налагаше. Тогава съм се водела единствено от интересите на държавата и не мога да приема обвиненията в конфликт на интереси. През годините енергетиката винаги е била употребявана за политически цели и това много е спомогнало за сегашното й трагично положение. Затова се надявам следващото правителство, а и партиите, които ще влязат в следващия парламент, да седнат и да се обединят около няколко приоритета и мерки, които да бъдат взети по отношение на сектор "Енергетика", за да бъде той най-сетне стабилизиран. Иначе ситуацията там ще продължи да се влошава все повече и повече", заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени