Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата на ЕЦБ за покупки на обезпечени с активи книжа може да включва и високорискови книжа на Гърция и Кипър

Според информация на "Файнешъл Таймс" върху президентът на ЕЦБ Марио Драги се оказва натиск да включи в програмата на Централната банка за покупки на гарантирани с активи ценни книжа (т.нар. ABS книжа) и високорискови финансови инструменти на Гърция и Кипър.

На заседанието си през септември ЕЦБ взе решение за стартиране от октомври на програма за покупки на гарантирани с активи книжа (ABS книжа) и на обезпечени банкови облигации като една от мерките, целящи да нампомпат допълнителна ликвидност в европейската парична система, да спомогнат за подобрение на банковото кредитиране за малкия и среден бизнес в еврозоната и да решат проблема с опасно ниската инфлация.

На този етап "Драги и компания" обещаха, че тази програма ще включва само покупки на "безопасни" ABS книжа с кредитен рейтинг над ниво "ВВВ". Но според "Файнешъл Таймс" и агенция Блумбърг, след края на утрешното заседание шефът на ЕЦБ - Драги ще обяви, че в програмата за покупки ще попаднат и високорискови книжа на Гърция и Кипър с доста по-нисък кредитен рейтинг, близък до т.нар. територия "боклук".

Според неназовани източници, запознати с въпроса, "Супер" Марио ще предложи разхлабване на съществуващите изисквания по отношение на качеството на финансовите активи, които могат да бъдат купувани и по този начин ЕЦБ ще има възможност да включи в своята програма за покупки и високорискови книжа от Гърция и Кипър.

Евентуално подобно решение рискува да увеличи сериозно напрежението между Германия и останалите членове на ЕЦБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна