Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рублата се срива до ново историческо дъно въпреки поредна мащабна интервенция от страна на РЦБ

В началото на днешната търговия руската рубла удари нови исторически дъна спрямо основните световни валути въпреки поредните няколко стотин милиона долара, които Руската централна банка (РЦБ) "изсипа" на валутния пазар в опит да ограничи нейното "свободното" падане.

РЦБ заяви, че само през понеделника е интервенирала на валутния пазар, продавайки 420 млн. долара (банката предоставя данни за провежданите от нея интервенции с двудневно закъснение).

В същото време Централната банка повиши за пореден ден търгувания коридор на рублата спрямо кошницата евро - долар до 35,65-44,65 от предишна лента на търговия 35,60 - 44,60 рубли.

РЦБ поддържа рублата в рамките на плаващ коридор на търговия и се намесва, ако рублата отслабва към горната граница на заложения диапазон. Според заложените правила РЦБ трябва да продаде 350 милиона щатски долара в горната граница на заложения диапазон и след това да измести във възходяща посока коридора на търговия на руската рубла с 5 копейки. Вчерашното повишението на ценовия диапазон с 5 копейки предполага, че Руската централна банка е продала най-малко 350 млн. долара, за да спре срива на рублата.

От началото на годината насам рублата е подложена на силен натиск от продажби, като вече се обезцени с около 19% спрямо щатския долар.

Основната причина за спада на руската валута е продължаващото изтичане на капитали от страната в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да взимат заеми) от чужбина. Неспособни да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола, като в началото на днешната търговия петролът тип "брент" вече се търгува под нивото от 92 долара, падайки с 1% към 91,06 долара за барел - с около 11 долара под средните цени, заложени в бюджета на Русия за 2014-а година.

В началото на днешната търговия в Москва руската рубла се срина спрямо кошницата евро-долар до историческо дъно от 44,72 рубли. Този пореден спад предполага, че РЦБ ще трябва отново да повиши т.нар. "лента" на търговия на местната валута към 35,75-44,75 и да продължи с мащабните по размер интервенции, като вероятно ще се наложи да продаде около 700 млн. долара (с оглед очакваното повишение на коридора на търговия на рублата с нови 10 копейки).

Спрямо американския долар днес рублата се обезцени с 0,2% към 39,99 рубли, като в същото време еврото бележи слабо понижение с 0,2% към 50,49 рубли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна