Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" отне топ "ААА" кредитния рейтинг на Финландия и постави под негативно наблюдение "АА" рейтинга на Франция

В края на миналата седмица агенция "Стандард енд Пуърс" понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Финландия до "АА+" от "ААА" и по този начин сведе до едва две страните-членки на еврозоната, притежаващи най-висок кредитен рейтинг Германия и Люксембург.

Според агенцията БВП на Финландия все още не успява да се върне към нивата на растеж от 2008-а година (от преди глобалната финансова икономическа криза) след свиване на износа в резултат на кризата в еврозоната, проблемите във финландския сектори за производство на мобилни телефони и в хартиената промишленост и в следствие на кризата около Украйна. Очаква се през настоящата година икономиката на скандинавската държава да се свие за трета поредна година и да отбележи слаб растеж през 2015-а година.

Понижението на кредитния рейтинг отразява нашето мнение, че финландската икономика рискува да преживее продължителна стагнация заради застаряването на населението и намаляване на работната сила, по-слабото външно търсене, загуба на дял в световния пазар на ключовия сектор на информационните технологии, структурно съкращаване на значението на сектора на горското стопанство и относително негъвкавия пазара на труда, се посочва в доклада на "Стандард енд Пуърс".

Това е първата от трите водещи кредитни агенции, която отменя топ "ААА" кредитния рейтинг на Финландия.

Това е неприятно решение, но не и неочаквано или драматично. Перспективите пред нашия икономически растеж се влошиха. Причините са ясни и ние вече предприехме мерки за тяхното адресиране, заяви финландският финансов министър Анти Рине.

В същото време "Стандард енд Пуърс" понижи до негативни от стабилни перспективите пред "АА" кредитният рейтинг на Франция. Агенцията посочи, че негативните перспективи показват нашето становище, че солидното възстановяване на френската икономика може да се окаже трудно постижимо и че състоянието на публичните финанси на Франция може  да се влоши след 2014-а година.

По наше мнение, бюджетната позиция на френското правителство се влошава, с оглед ограничените номинални и реални перспективи за икономически растеж на Франция, посочи "Стандад енд Пуърс".

"Стандард енд Пуърс" беше първата агенция, която понижи през януари 2012-а година топ "ААА" кредитния рейтинг на Франция точно преди президента Франсоа Оланд да поеме управлението на страната. В последствие агенциите "Мудис" и "Фич" също понижиха дългосрочния кредитен на Франция, като през ноември 2013-а година агенция "Стандард енд Пуърс" понижи за втори път френския кредитен рейтинг до "АА" от "АА+".

Кредитната агенция също така понижи своите прогнози за осреднения реален френски икономически растеж до 1,2% през периода 2014-а/2017-а година от предишна прогноза за осреднен растеж на БВП с 1,5%.

В резултат на предприетите от "Стандарт енд Пуърс" негативни промени в рейтинговата оценка на Финландия и на Франция, агенцията понижи до негативни от стабилни и перспективите пред кредитния рейтинг на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF фонда).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени