Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пореден ден Руската централна банка повиши лентата на търговия на рублата и се "изръси" с нови 2,3 млрд. долара

Руската централна банка продължава да повишава търгувания коридор на рублата спрямо кошницата евро – долар и да интервенира на валутния пазар, за да ограничи срива на рублата.

РЦБ обяви, че вчера е повишила с нови 25 копейки т.нар. "лента на търговия" на местната валута спрямо евро - долар до 36,95-45,95 рубли от 36,70-45,70 във вторник. Това е принудило банката да интервенира на валутния пазар, продавайки във вторник нови 2,286 млрд. долара, за да забави продължаващото "свободно падане" на руската рубла.

От началото на месеца насам РЦБ беше принудена да направи цели 31 корекции в търгувания коридор на рублата, изразходвайки около 10,85 млрд. долара от нейните валутни и златни резерви, които към 1-ви октомври са били в размер на 454,7 млрд. долара. Руската централна банка е на четвърто място в света по размер на своите валутни резерви.

Въпреки агресивните мерки на РЦБ рублата продължава да бъде подложена на силен натиск от продажби, като от началото на годината насам тя се обезцени с около 19% спрямо щатския долар.

Основната причина за спада на руската валута е продължаващото изтичане на капитали от страната в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да вземат заеми) от чужбина. Неспособни да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг ключов негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола, като в началото на днешната търговия ноемврийските фючърси на петрола тип "брент" се понижават с над 1%, пробивайки под нивото от 83 долара към 4-годишно дъно от 82,72 долара за барел (най-ниско ниво от ноември 2010-а година) и вече са с около 20 долара под средните цени, заложени в бюджета на Русия за 2014-а година. Фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1,22% към 80,78 долара за барел, приближавайки вчерашното дъно от 80,01 долара за барел (най-ниско ниво от юни 2012-а година).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна