Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка продължава да разпродава долари, за да ограничи срива на рублата

Руската централна банка продължава да повишава търгувания коридор на рублата спрямо "кошницата" евро – долар и да провежда големи по размер интервенции на валутния пазар, за да ограничи срива на рублата.

РЦБ обяви, че в края на миналата седмица (в петък) е повишила с нови 5 копейки т.нар. "лента на търговия" на местната валута спрямо евро – долар до 37,30 – 46,30 рубли от 37,25 – 46,25 през предния ден на търговия (четвъртък). Банката е била принудена да проведе поредна интервенция на валутния пазар, продавайки в четвъртък (16-и октомври) нови 2,118 млрд. долара, за да забави продължаващото "свободно падане" на руската рубла.

От началото на месеца насам РЦБ беше принудена да направи цели 38 корекции в търгувания коридор на рублата, изразходвайки в същото време за интервенции около 13,3 млрд. долара от нейните валутни и златни резерви. Руската централна банка е на четвърто място в света по размер на своите валутни резерви, като към 1-ви октомври нейните резерви бяха в размер на 454,7 млрд. долара.

Въпреки агресивните мерки на РЦБ рублата продължава да бъде подложена на силен натиск от продажби, като от началото на годината насам тя се обезцени с около 19% спрямо щатския долар. Заложената от банката лента на търговия в началото на октомври беше на нива 35,40-44,40 рубли и до края на миналата седмица беше повишена над 30 пъти с една рубла и 90 копейки до новия коридор на търговия 37,30-46,30 рубли.

В началото на днешната московска търговия руската валута опитва известна стабилизация, поскъпвайки с 0,5% спрямо кошницата евро-долар към 46,01 рубли, след като в петък удари поредно рекордно историческо дъно от 46,30 рубли.

Основната причина за рязката обезценка на руската валута е продължаващото изтичане на капитали от страната в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да вземат заеми) от чужбина. Неспособни да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг ключов негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола от юни насам с над 20%. Днес фючърси на петрола тип "брент" опитват известна стабилизация, повишавайки се с 0,08% към 86,23 долара за барел, след като през миналата седмица се срина с 4,88% (понижение за четвърта поредна седмица) до 4-годидшно дъно около 82,70 долара за барел (най-ниско ниво от ноември 2010-а година). Въпреки днешното предпазливо повишение цените на петрола тип "брент" остават с около 20 долара под средните цени, заложени в бюджета на Русия за 2014-а година.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 0,33% към 83,08 долара за барел, стабилизирайки над двугодишното дъно около 80,01 долара, което беше достигнато в средата на миналата седмица (най-ниско ниво от юни 2012-а година). И тук цените на "черното злато" регистрираха солиден спад от 3,58% през миналата седмциа (понижение за трета поредна седмица).

Днешният опит за известна стабилизация на руската рубла е факт, въпреки че в края на миналата седмица агенция "Мудис" понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия с една степен до "Ваа2" от "Ваа1", запазвайки в същото време "негативни" перспективи пред новия по-нисък рейтинг.

Агенцията цитира като причина за това свое решение продължителната украинска криза, която натежава върху руските средносрочни икономически перспективи, както и ерозията на валутните резерви на страната с оглед по-ниските петролни цени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени