Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От вар момиче – събота, 1 ноември, от 7.15 часа

Момиченцето ще бъде много бяло и много хубаво, но ако искате да остане живо, щом проговори, трябва да го изведете на пътната врата и да го дадете на оня, който мине първи покрай вас. Ще му поръчате, като си намери годеник, да не му продумва дума, докато той не познае от какво е направено, защото, ако проговори, ще се превърне на бял прах.
„От вар момиче” е радиодраматизация по българска народна приказка. Авторът на драматизацията – Иван Серафимов, е автор и на книги за деца, поезия, разкази и новели. Литературният му почерк личи и в драматизацията на приказката „От вар момиче”. Превърната в полуреалност, полусъновидение, приказната история добива нов мащаб. От „Живели някога двама стари хора, които си нямали рожба и много тъгували” до рисунъците по варосаните стени, в които вгледаш ли се, може да откриеш какво ли не. Можеш да откриеш и момиче от вар.
Всички приказки са както за децата, така и за възрастните. Докато четем и слушаме приказки, съхраняваме себе си в свят, който често разбива и превръща в бял прах мечтите и надеждите ни. Но приказките свършват щастливо. Приказките ни учат да не се предаваме. Именно затова винаги ще има приказки. Така че… приятно слушане!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна