Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна антитерористична операция в страната, освен в Пазарджик – арести и в Пловдив, и в Асеновград

Снимка: БГНЕС

Специализирана операция на прокуратурата, ДАНС и МВР по образувано досъдебно производство за проповядване на антидемократична идеология и пропаганда за война се провежда в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Претърсени са 40 адреса. От множество домове и офиси са иззети компютри, документи и веществени доказателства. Прокуратурата и ДАНС работят заедно с жандармерията.

За 100 задържани при антитерористичната операция на ДАНС в пловдивския квартал "Столипиново", съобщават източници на TrafficNews.bg. Те са отведени в различни районни управления и в момента служители на ДАНС и прокуратурата ги разпитват. Някои от тях вероятно ще бъдат освободени. Има арестувани и от ромската "Шекер махала", съобщи репортер на Радио Пловдив.

Полицията е отвела ходжи и имами, които водят учебни занятия в месджидите в квартала, както и техни приближени. Правени са обиски в нелегалните религиозни училища, иззета е голямо количество литература. Работи се по информация, че в месджидите се проповядва радикален ислям.

Мащабна операция е проведена сутринта и в "Столипиново". Тя е срещу предполагаеми поддръжници на "Ислямска държава". Претърсени са множество адреси. В акцията участват полицаи, жандармеристи, ДАНС и следователи.

Ромският квартал "Лозница" в Асеновград също беше блокиран от полиция и жандармерия. По време на специализираната акция беше арестуван и отведен на разпит в Районното управление на полицията ходжата Стефан Димитров. Жилището му беше претърсено, а полицаите са иззели компютър.

По първоначална информация обект на мащабната проверка са били и други адреси, както и сградата на молитвения дом в ромската махала. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна