Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестихващи аплодисменти на софийската публика на финала на концерта "БГ Рок Симфони"

Нестихващи и възторжени бяха аплодисментите на софийската публика на финала на концерта "БГ Рок Симфони", продуциран от Музикалната къща на БНР. Уникалното музикално събитие в чест на 80-годишнината на обществената медия събра на сцената на зала 1 на НДК над 160 музиканти най-известните родни рок банди и Симфоничния оркестър на БНР, които свириха под палката на гост-диригента Григор Паликаров. Оригиналната идея на Музикална къща БНР за смесването на музикални жанрове и участието на десетки рок и симфонични музиканти в общ проект е без аналог в концертния живот на страната. "БГ Рок Симфони" е израз на мисията на БНР да бъде най-големият продуцент на музика, подкрепяйки българското изкуство.

Любимите на поколения българи рок хитове на Милена & „Ревю”, „Д2”, БТР, Тони Чембъра, „Конкурент”, „Диана експрес”, „Фактор”, „Сигнал”, „Щурците”, ФСБ, Звездомир Керемидчиев, Боби Косатката, Нелко Коларов и Орлин Горанов зазвучаха с нова необикновено красива и въздействаща емоция, благодарение на бляскавите аранжименти и оркестрация, направени от Румен Бояджиев – син и Георги Андреев, и на сърцатите изпълнения на музикантите. Публиката в залата аплодира и пя заедно с любимите си групи и певци, още от самото начало и през целия концерт, хитовете от десетилетната история на рок музиката. Симфоничният оркестър на БНР доизгради звуковата картина с мащаб и изключителна емоционалност, придаде блясък и сила на въздействието. По оригинален начин обогати основната музикална идея на композиторите, създали хитове като: „20-и век“, в аранжимент на Кирил Маричков; „Душа“, оркестрирана от автора – Митко Щерев; „Главната улица“; „Спасение“; „Бяла тишина“; „Черната овца“; „Близо до мен”; „Високо”; „Ала-бала”; „Не мога да спра да те обичам”; ”Ако ти си отидеш за миг”, инструменталните версии на „Две следи, „Вдигни очи”, пиесата „Картини” на ФСБ.


Концертът "БГ Рок Симфони" се превърна в музикален празник, който екзалтира публиката. Просълзените зрители в зала 1 на НДК аплодираха, станали на крака, неповторимите изпълнения, а отвореният финал, дошъл с музиката на „Високо“ на ФСБ, кодира новите хоризонти, които БНР ще завоюва в чест на своя юбилей и в името на вярната си аудитория.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна