Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск ще включи светлините на най-голямата в света елха в италианския град Губио

Най-голямата елха в света в Губио

Тази вечер Папа Франциск ще включи светлините на най-голямото коледно дърво в света в град Губио. Той ще направи това по електронен път от Ватикана.

По стар обичай, коледните елхи в Италия се украсяват и осветяват в навечерието или от деня на Непорочното зачатие на Света Богородица 8-ми декември. Toй е официален празник на Апенините и католическа догма, провъзглсена от Папа Пий IX през 1854 година. Така и до днес, когато настоящият Папа Франциск ще запали лампичките на уникалната празнична елха в Губио. Тя представлява огромна светлинна инсталация във формата на коледно дърво, разположено на склон на хълма Инджинио. Висока е 650 метра и широка в основата си 350 метра.

Когато в определения час папа Франциск натисне "вълшебното" интернет копче от Ватикана, над Губио ще блеснат в цялата си прелест над 800 осветителни тела във вид на коледна елха, на чийто връх ще свети Витлеемската комета.

Преди Папа Франциск, светлините на елхата на Губио включиха неговият предшественик Бенедикт XVI през 2011-та година и на следващата година президентът на Италия Джорджо Наполитано. Идеята за тази елха е на местни активисти и е в чест на патрона на град Губио Св. Убалдо. Идеята е родена преди 34 години. През 1991 одина елхата влиза в рекордите на Гинес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна