Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Русия отново повиши основната си лихва в опит да спре спада на рублата и да овладее инфлацията

Руската централна банка (РЦБ) повиши основната си лихва с 100 базисни пункта в пореден опит да ограничи растящата инфлация и да спре продължаваща обезценка на рублата.

На днешното редовно заседание РЦБ вдигна основната кредитна лихва до 10,5% от досегашно ниво от 9,5%, повишавайки по този начин своята водеща лихва за пети път през настоящата година с общо 500 базисни пункта.

Руската централна банка повиши и своята депозитна лихва до 9,5% от 8,5%, както и тавана на своята едноседмична репо лихва до 11,5% от 10,5%.

Банката отбеляза, че очаква годишната инфлация в страната да достигне 10% в края на настоящата година и дори да надвиши това ниво през първото тримесечие на 2015-а година. Трябва да се има предвид, че в началото на настоящата година РЦБ определи прицелно ниво на инфлацията в Русия не по-високо от 6,5% през 2014-а година и от 6,0% през 2015-а година.

В същото време РЦБ прогнозира, че БВП на страната ще се повиши с 0,6% през настоящата година и ще бъде близо до нивото на стагнация (нулев растеж) през следващите две години, преди да започне слабо да се подобрява през 2017-а година.

Централната банка очаква по-нататъшно понижение на капиталовите инвестиции в страната и отслабване на потребителската активност през 2015-а и 2016-а година.

Тя отново подчерта, че остава в готовност да продължи да повишава лихвените нива, ако има ново засилване на инфлационните рискове.

Следващото редовно заседание на Руската централна банка ще се проведе на 30-и януари 2015-а година.

Руската рубла задълбочи своето низходящо движение, достигайки ново историческо дъно от 55,46 рубли за един долар, тъй като днешното решение на РЦБ беше в рамките на средните очаквания и не потвърди спекулациите за още по-агресивно вдигане на руските лихви.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени