Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната енергийна агенция понижи драстично своите прогнози за глобалното търсене на петрол през 2015-а

Днес Международната енергийна агенция (МЕА) понижи своите прогнози за растежа на глобалното търсене на петрол през 2015-а година и отбеляза, че петролните цени вероятно ще останат под натиск.

Агенцията, която координира енергийните политики на индустриално развитите държави, намали драстично своите прогнози за растежа на потреблението на "черно злато" за 2015-а година с 230 хиляди барела на ден до повишение с 900 хиляди барела, очаквайки по-слабо потребление на горива от Русия и от други петролно-експортни държави.

МЕА каза, че е прекалено рано да се очаква, че ниските петролни цени ще започнат сериозно да вредят на текущия "петролен бум" в Северна Америка.

Повишеното рязко предлагане на американски лек суров петрол ще доведе до рекорден растеж на производството на петрол от страните, извън ОПЕК, до 1,9 млн. барела на ден през настоящата година, но темпото на растеж ще се забави до 1,3 млн. барела през 2015-а година, съобщава Международната енергийна агенция. 

С оглед понижените оценки за растежа на глобалното търсене на ценното гориво МЕА каза, че ревизира своите прогнози за търсенето на петрол, добиван от ОПЕК, с 300 хиляди барела на ден до 28,9 млн. барела през следващата година. Това е с повече от 1 млн. барела на ден под текущия производствен капацитет на картела.

Занижените прогнози на Международната енергийна агенция задълбочиха срива на петролните цени. Фючърсите на петрола тип "брент" вече се понижават с 1,30% до ново пет и половина годишно дъно от 62,73 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1,73%, задържайки точно над сутрешното петгодишно дъно от 58,80 долара за барел.

По-рано през седмицата и Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозите си за потреблението на петрол през 2015-а година с 300 хиляди барела на ден до 28,9 млн. барела спрямо дневен добив през настоящата година в размер на 29,4 млн. барела.

Графика на американския лек суров петрол (на месечна база):

Снимка



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна