Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите в българския спорт: Гимнастикът-легенда Йордан Йовчев

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Днес, изтощена и обезверена от дългия поход към демокрацията, съвременна България се нуждае повече от всякога от ярки личности, които чрез своя пример да й помогнат да се изтръгне от сянката на безличие и безразличие. Гимнастикът Йордан Йовчев е човек-епоха в българския спорт, който не само изгради блестяща кариера, но и полага огромни усилия да възстанови мястото на България в световния спортен елит. Споделя, че смята това за своя мисия.

„Гимнастиката не е започнала с Йордан Йовчев, няма и да свърши с него”, казва спортистът – многократен европейски и световен шампион и олимпийски медалист. Той прави подвиг, като за първи път в историята на спорта участва в 6 олимпиади. След Олимпиадата в Атланта през 1996 г. Йовчев остава за няколко години в САЩ, но продължава да се състезава за България. Там той участва в гимнастическо шоу, което му позволява да поддържа перфектна форма. Този период е изключително силен за него. Два пъти става двоен световен шампион на земя и на халки – в Гент през 2001 г. и в Анахайм (САЩ) през 2003 г.

Йордан Йовчев на шестата си Олимпиада. Снимка: dnevnik.bgПоследното участие на Йовчев в Олимпиада е през 2012 г. в Лондон, когато е на 39 години. Ето с какво той ще запомни това участие:

Всяка Олимпиада, в която съм участвал, е уникална, различна и подобрена. Последните Олимпийски игри в Лондон бяха изключително трудни за мен, тъй като подготовката не вървеше изцяло така, както ми се искаше – с редица контузии, препятствия… Но влизането във финал беше надскачане на силите ми и подкрепата от хората в залата остава в мен като спомен и удовлетворение от това, което съм направил.

Кое от многобройните спортни отличия на Йовчев е най-важно за него?

Според мен 2001 г., когато за първи път станах двоен световен шампион в Гент, Белгия. Това за мен беше пробив. До онзи момент нямах такова върхово постижение. Никой не очакваше от мен, че мога да стана световен шампион на земна гимнастика и час по-късно световен шампион на халки.

През какви трудности минава спортистът за изграждането на една дълга и успешна кариера?

Трудности винаги има, – отговаря Йовчев. – Въпросът е колко силно искаш да постигнеш мечтата си, и колко постоянен можеш да бъдеш в идеите си. Защото всеки иска, но дали е достатъчно всеотдаен? Трябва и късмет, за да се съхраниш. Днес спортът за високи постижения е изключително травматичен. Бих поставил на първо място контузиите, после всичко останало. Ние не сме се готвили в най-добрите условия, и въпреки това сме постигали добри резултати. Важно е да намериш правилния треньор, на който можеш да се довериш. Да си изградиш екип, който наистина вярва в мечтите ти.

Въпреки че стъпва на върха, Йовчев е изключително земен човек, за което публиката му отговаря с уважение и любов. Не се взимам на сериозно, защото знам, че от високо се пада кофти. Затова по-добре да бъдеш нормален и реален, обяснява той.

Поддържам тезата „Хвърли пред теб, за да намериш зад теб”. Човек трябва да прави добро без да чака благодарност, – споделя спортистът за поуките, които е извлякъл от живота. – Трябва да извличаш положителното от това, което ти поднася животът, а не да гледаш негативно, защото това ти се отразява и вътрешно, и външно”.

Снимка: БГНЕСПрез 2013 г. с грандиозен бенефис Йордан Йовчев приключи състезателната си кариера. Няколко години беше председател на Българската федерация по гимнастика. Днес продължава да й помага. След успешното домакинство на България на Европейското първенство през 2014 г. сега върви подготовката за Световна купа, която ще се проведе съвместно с акробатика и гимнастика от 4 до 10 май 2015 г. във Варна.

Надяваме се, че ще има много участници и залата ще бъде пълна, за да аплодира нашите и чуждестранните спортисти. Ще бъде интересен формат, който никога не е правен. Акробатиката има традиции в България. Очакваме добро представяне и от тях, и от спортната гимнастика, защото мислим, че имаме потенциал, който вече е време да се разгърне, – сподели Йордан Йовчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна