Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК прогнозира повишение на петролните цени обратно над 70 долара за барел до края на 2015-а година

Арабските страни - членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) очакват глобалните петролни цени да отскочат към 70 - 80 долара за барел до края на следващата година, тъй като глобалното икономическо възстановяване ще съживи потреблението, заявиха делегати от ОПЕК, цитирани от агенция Ройтерс. Това представлява първа индикация, че петролният картел прогнозира стабилизация на петролните пазари в средносрочен план.

Делегатите, някои от които са от основите страни от ОПЕК, казаха, че те не могат да видят - и някои от тях дори не могат да приветстват - връщане на петролните цени в скоро време към 100 долара за барел. Но те вярват, че след главоломния ръст на производителите с високи разходи, визирайки американския добив на шистов петрол и газ, ще последва забавяне. Това, както и по-ниски цени ще започне да стимулира търсенето и цените на петрола могат да намерят нова равновесна точка до края на 2015-а година - дори при липсата на каквото и да е съкращаване на производството от страна на ОПЕК. 

Разбирането е, че цените не могат да се сринат. Цените могат да докоснат 60 долара за барел или малко по-ниски нива за няколко месеца, след което да се върнат към приемливото ниво, което е около 80 долара за барел, но най-вероятно след осем месеца до една година, заяви за Ройтерс източник от Персийския залив.

Други източник от ОПЕК заяви:

Ние трябва да заемем изчаквателна позиция. През следващата година не можем да видим цена от 100 долара за барел освен ако не е налице внезапно прекъсване на доставките, но можем да видим средно ниво от 70 до 80 долара за барел.

Междувременно "черното злато" се търгува без съществени промени спрямо вчерашните по-ниски нива на затваряне. Февруарските фючърси на американския лек суров петрол се повишават с 0,27% към 55,41 долара за барел, но след спад с цели 3,2% в края на снощната търговия, докато фючърсите на петрола тип "брент" опитват стабилизация около 60 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна