Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рублата поскъпва в началото на днешната търговия въпреки спада на петролните цени към нови петгодишни дъна

След колеблив старт на търговията в Москва рублата поскъпна рязко с над 3% спрямо долара и еврото, парирайки част от вчерашния солиден спад с 5 процентни пункта.

Сега руската валута се търгува около 56,81 рубли за долара (повишение с 2,6%) и около 69,94 рубли за едно евро (повишение с 3,35%), отскачайки от нейните първоначални сутрешни дъна съответно към 60,93 и към 74,08 рубли.

Инвеститорите изглежда приветстват решението на руския съд да наложи условна присъда на известния опозиционен лидер Алексей Навални по обвинения за парична злоупотреба на фона на опасенията, че той ще бъде изпратен в затвора.

Според търговци обаче, резките двупосочни движения на рублата през последни дни се дължат на тънка и неликвидна търговия при която доста скромни по размер продажби или покупки на рубли водят до солидни скокове или спадове на местната валута.

Нашият пазар е много тънък и неликвиден в навечерието на новогодишните празници, като сделки за едва 700 млн. долара водят до резки движения на рублата с по 5 процентни пункта в двете посоки, посочи за Ройтерс валутен търговец от руска банка. Според него текущото поскъпване на рублата е малко вероятно да се дължи на интервенция от страна на Руската централна банка (РЦБ).

Междувременно Централната банка на Русия обяви, че финансовото министерство на страната е продало 80 млн. долара на 26-и декември като част от координираните правителствени усилия да се защити рублата.

Днешното поскъпване на руската валута изглежда доста изненадващо на фона на поредно солидно понижение на международните петролни цени към нови пет и половина годишни дъна. Фючърсите на петрола тип "брент" с доставка през февруари 2015-а година се понижават с 1,78% към 56,83 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1,49% към 52,75 долара за барел. Това представляват най-ниски цени на "черното злато" от май 2009-а година насам, като от юни насам фючърсите на петрола загубиха цели 50% от стойността си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна