Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на петролните цени за втори пореден ден на търговия към нови близо шестгодишни дъна

И днес петролните цени на международните пазари задълбочават техния вчерашен драматичен спад от близо 5%, падайки с нови около 4% към нови най-ниски нива от почти шест години насам.

Повод за продължаващото свободно падане на цените на "черното злато" даде изявление на петролния министър на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) Сухаил бин Мохамед ал-Мазури, чрез което той защити решението на петролния картел ОПЕК от ноември 2014-а година да не намали производствените квоти. Той също така посочи, че добивът на шистов петрол в САЩ представлява важна част от глобалното предлагане на "черното злато".

Според него петролният пазар ще се стабилизира на ниво, на което традиционните производителки могат да продават с печалба, визирайки нива от 60, 70 или 80 долара за барел. В същото време той не очаква извънредна среща на ОПЕК преди планираното за юни редовно заседание на организацията.

В началото на днешната търговия февруарските фючърси на петрола тип "брент" се сриват с 4,2% до 45,23 долара за барел - най-ниско ниво от март 2009-а година. Фючърсите на американския лек суров петрол пък се понижават с 3,4%, пробивайки под 45 долара и достигайки 44,41 долара за барел - най-ниско ниво от април 2009-а година.

Този нов спад на петролните цени е факт след вчерашно драматично понижение с близо 5% като реакция на силно понижените ценови прогнози на банката Goldman Sachs за 2015-а и 2016-а година. Енергийните анализатори на голямата американска банка вече очакват средна цена на американския лек суров петрол през настоящата година от 47,15 долара за барел - далеч под предишната прогноза за цена около 73,75 долара и за петрола тип "брент" - цена около 50,40 долара за барел (под предишна прогноза от 83,75 долара). За 2016-а година Goldman Sachs очаква цена на американския лек суров петрол от 65 долара за барел (при предишна прогноза за 80 долара за барел) и цена на петрола тип "брент" от 70 долара за барел (под предишна прогноза за 90 долара).

Петролните цени вече се сриват с 60% от техните върхове от средата на 2014-а година, като само в рамките на последните седем седмици се понижиха с цели 36 процентни пункта.

Графика на цените на петрола тип "брент" (на дневна база)

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени