Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбочаване на спада на петролните цени с оглед опасения за глобалния икономически растеж

Петролните цени бележат солиден спад за трети пореден ден на търговия, наближавайки вчерашните близо шестгодишни дъна, след като Световната банка намали своите прогнози за глобалния икономически растеж през тази и през следващата година.

Февруарските фючърси на петрола тип "брент" се понижават с 1,95% към 45,60 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1,68% към 45,12 долара за барел. В началото на вчерашната търговия цените на "черното злато" се сринаха с 5%, достигайки близо шестгодишни дъна, като цената на петрола тип "брент" падна до 45,19 долара за барел (най-ниско ниво от март 2009-а), а цената на американския лек суров петрол - до 44,20 долара за барел (най-ниско ниво от април 2009-а година).

Занижените глобални икономически прогнози на Световната банка удариха сериозно и останалите международни пазари на суровини. Фючърсните цени на медта падат с цели 6,43%, докато цените на европейските въглища се понижават до 57,70 долара на тон, обезенявайки се с цели 25% от ноември 2014-а година насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени