Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на петролните цени, но след снощен техен солиден ръст от близо 5%

В началото на днешната търговия петролните цени отново се оцветиха в "червено", парирайки част от техния снощен драматичен отскок с близо 5-процентни пункта.

Към края на вчерашната търговия февруарските фючърси на американския лек суров петрол поскъпнаха с цели 5,6%, докато фючърсите на петрола тип "брент" се повишиха с 4,5%. Според мнозинството анализатори това най-рязко повишение на цените на "черното злато" от юни 2012-а година се дължеше на покриване на "къси" позиции на международните стокови пазари с оглед вчерашно изтичане на петролни опции и предстоящото през следващата седмица (на 20-и януари) изтичане на февруарски фючърси.

Въпреки че това рязко повишение не се базираше на някакви икономически фундаменти, някои анализатори вече започнаха да предполагат, че след драматичното низходящо движение от средата на 2014-а година насам, цените на петрола може би вече опитват да оформят по-стабилно дъно. Според други анализатори обаче, ако в скоро време няма промяна в настоящата политика на ОПЕК (няма намаляване на петролните квоти), това едва ли ще доведе до по-трайно и по-съществено повишение на цените на "черното злато".

Сега февруарските фючърси на петрола тип "брент" се понижават с 2,24% към 47,60 долара за барел след вчерашен ръст от близо шестгодишно дъно около 45,19 долара (най-ниско ниво от март 2009-а) до 48,69 долара. Фючърсите на американския лек суров петрол пък се понижават с 1,59% към 47,71 долара за барел, но след рязко поскъпване в сряда с 5,6% от 44,20 долара (най-ниско ниво от април 2009-а година) до 48,48 долара.

Любопитен е факта, че днес цените на петрола тип "брент" са по-ниски от тези на американския лек суров петрол за пръв път от доста време насам. По принцип американският суров петрол е по-евтин от петрола тип "брент" с оглед бума на шистовия петролен добив в САЩ през последните години. Но след решението в края на 2014-а година на ОПЕК да не намали своя добив въпреки падащите цени и слабото икономическо развитие в Европа и Азия, за да бъде запазен пазарният дял на Картела, проблемът със свръхпредлагането на "черното злато" излезе от рамките на САЩ и това свали цените на брента под нивата на американския лек суров петрол.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна