Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на рублата преди решението на "Стандард енд Пуърс" за кредитния рейтинг на Русия

В началото на деня рублата е без съществени изменения спрямо долара и еврото, тъй като участниците на финансовите пазари са предпазливи с оглед възможността агенция "Стандард енд Пуърс" да понижи кредитния рейтинг на Русия под най-ниския възможен инвестиционен рейтинг до т.нар. територия "боклук".

Подкрепа за частичната стабилизация на руската валута оказва отскокът на петролните цени през последните дни на търговия от близо шестгодишните дъна, достигнати по-рано през седмицата. Днес февруарските фючърси на петрола тип "брент" се повишават с 0,68% към 48,60 долара за барел, след техен добър отскок от дъното около 45,19 долара (най-ниско ниво от март 2009-а), ударено в сряда. Фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 1,32% към 46,87 долара за барел, стабилизирайки над дъното от 44,20 долара, достиганото в ранните часове на търговия в сряда.

Това доведе до плахо поскъпване на рублата при старта на днешната търговия в Москва, но спекулациите за предстоящо понижение на руския кредитен рейтинг ограничи нейното възходящо движение. Сега руската валута се понижава с 0,17% спрямо долара до ниво от 65,07 рубли, като в същото време еврото поскъпва с 0,16% към 75,76 рубли.

По-рано през януари агенция "Фич" намали с една степен кредитния рейтинг на Русия до "ВВВ-" от "ВВВ", цитирайки значителното влошаване на руските икономически перспективи с оглед падащите петролни цени и понижаващата се местна валута. Преди време агенция "Стандард енд Пуърс" също намали руския кредитен рейтинг от "ВВВ" до "ВВВ-" с негативна перспективи, което предполага, че при следваща оценка Агенцията може да понижи руския рейтинг до т.нар. територия "боклук" (територия на високорисков кредитен рейтинг). През декември 2014-а година "Стандард енд Пуърс" посочи, че нейният следващ преглед ще бъде направен към средата на януари. Именно това доведе до спекулации, че по-късно днес Агенцията може да обяви ново понижение на руския кредитен рейтинг до т.нар. територия "боклук".

Според някои анализатори кредитната агенция може да отложи своето решение за по-късно през настоящия месец. От "Стандарт енд Пуърс" отказаха коментар, като само заявиха за агенция Ройтерс, че ще направят своя кредитен преглед за Русия през настоящия месец.

Напрежението през днешния ден на търговия се отразява негативно и на пазара на акции в Москва, където деноминираният в долари фондов индекс RTS се понижава с 1,1%, докато деноминирания в рубли индекс MICEX се понижава с 0,4%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени