Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат потвърди спада на годишната инфлация в еврозоната през декември с 0,2%

Индексът на потребителските цени в еврозоната излезе през декември на отрицателна територия за пръв път от 2009-а година насам, показват окончателни данни на Евростат, потвърждавайки предварителната оценка на европейската статистика.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през декември с 0,1% на месечна база (съвпадайки с прогнозите) след понижение с 0,2% през ноември. На годишна база инфлацията в еврозоната се понижи през декември с 0,2% (спрямо декември 2013-а), потвърждавайки предварителните данни на Евростат. За последно инфлацията в региона беше отрицателна през октомври 2009-а година, когато все още върлуваше последната глобална финансова и икономическа криза.

По този начин инфлацията в региона остава далеч под ценовия прицел на ЕЦБ от малко под 2% за 22-ри пореден месец, като от октомври 2013-а година насам се понижи трайно и под 1%, а от юли 2014-а година насам дори устойчиво задържа под 0,5 проценти пункта.

Основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) през декември се повиши с 0,3% на месечна база (при прогноза за повишение с 0,4%) след понижение с 0,1% през ноември. На годишна база основният индекс CPI се повиши с 0,7% (спрямо декември 2013-а) след аналогичен слаб растеж през предходните два месеца и под предварителните данни на Евростат, показващи повишение на основната инфлация с 0,8 процентни пункта.

Основна причина за отрицателната инфлацията през декември е рязкото понижение на енергийните цени с 3,3% на месечна и с цели 6,3% на годишна база, като цените на транспортните горива паднаха с 10,8% на годишна база, докато цените на горивата за отопление се сринаха с цели 20,4 процентни пункта.

Евростата отчете и спад на годишната инфлация в целия Европейския съюз през декември с 0,1% - първа отрицателна инфлация в региона откакто европейската статистика разполага с тези данни от 1997-а година насам. Цели 16 от 28-те страни - членки на ЕС регистрират понижение на потребителските цени на годишна база в края на 2014-а година - с четири повече от ноември, което е ясен сигнал за заплаха от дефлация на Стария континент.

Днешните потвърдени негативни данни вероятно ще окажат допълнителен натиск върху ЕЦБ да стартира през следващата седмица (на заседанието си на 22-ри септември) мащабни покупки на държавни еврооблигации в еврозоната, известни като програма за "количествени облекчения".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна