Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предаването „Алегро виваче“ на БНР навърши 25 години

Росица Кавалджиева, Ирена Гъделева, Лия Петрова, Татяна Иванова, Лили Богданова

„Алегро виваче“ - предаването за класическа музика на Българското национално радио, празнува 25 години в ефира на програма „Хоризонт“. Екипът Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова и Росица Кавалджиева, запознава слушателите с музикалното творчество на български и световни композитори, като съчетава красотата на творбите с най-интересните и актуални новини от света на музиката. Интересът към предаването „Алегро виваче“ е традиционно голям както от  страна на професионалните музиканти, така и от слушателите – меломани.

Стремим се да поднасяме темите на достъпен език. Ако нещо важно и съществено се случва в музикалния свят, то непременно присъства и в „Алегро виваче“ чрез репортажи и ексклузивни интервюта. Позитивният тон е отличителна черта на предаването, споделя Ирена Гъделева.

Първото издание на „Алегро виваче“ е на 6-и януари 1990-а година с водещ Людмила Спасова. Сегашният облик на предаването е изграден през годините и от други две водещи – Олга Камбурова и Румяна Карадимчева, с участието на редактора Лили Николова. Още през първите години в ефир Красимира Йорданова започва да подготвя рубриката „Помните ли…“, която повече от 20 години продължава да ни запознава с личностите от музикалното ни минало.

Поддържането на темпо Allegro vivace (живо, бързо) в ефира е резултат от нашия голям ентусиазъм, всеотдайност и любов към музиката и радиото. „Алегро виваче“ ни дава шанса да се срещаме с невероятни артисти. Щастливи сме, че сме част от 80-годишната история на Българското национално радио – Властелинът на ефира, признава Ирена Гъделева.

Сегашният екип е преминал през всички етапи на школата, наречена „Алегро виваче“ – от 2007-а година до днес водеща е Ирена Гъделева, която започва като репортер през 1994-та, после е редактор. Татяна Иванова – сега постоянен редактор, репортер и втори водещ, идва в екипа през 1997-а г., също като репортер и редактор. Репортер и редактор от 1999-а година е и Росица Кавалджиева. „Алегро виваче“ си сътрудничи с кореспонденти във Виена, Париж, Бон, Тел Авив. Настоящият екип на "Алегро виваче" е носител на наградите "Осмата муза" 2007, "Сирак Скитник" 2009, "Кристална лира" 2013 и е обявен за почетен член на Софийската филхармония през 2010-а година.

От 1991-ва година се провеждат ежегодни допитвания за българския „Музикант на годината“. Наградите се възприемат от музикантите като символ на престиж и признание от страна на публиката. Носителите на приза всяка година получават уникална статуетка, връчвана на специална церемония, наред с още награди в няколко други категории.

„Алегро виваче“ отпразнува своя четвъртвековен юбилей с концерт в Първо студио на БНР. В него специално участие взеха младата цигуларка Лия Петрова, възпитаничка на Берлинската консерватория, и Лили Богданова, студентка в Националната музикална академия – София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна