Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панихида в памет на Йордан Радичков беше отслужена в Берковица

видин гпче езикова гимназия йордан радичков
Снимка: РАДИО ВИДИН

Панихида в памет на Йордан Радичков беше отслужена в храма „Рождество Богородично“ в Берковица. Десетки жители на града под връх Ком почетоха паметта на писателя-земляк, който ни напусна преди 11 години. Инициативата е на сдружение „Приятелите на Радичков“ и обединява видни личности от българския духовен елит и близки на писателя. Повече от 900 експоната за бъдещата експозиция е осигурил дългогодишният му приятел Милан Миланов. Идеята се е зародила още при отбелязването на 50-та годишнина на Радичков, разказа той:

И тогава ми мина през главата да започна да събирам материали. И от 50-годишнината до 70-годишнината вече непрекъснато, където съм го видял, все съм го снимал. И записи съм му правил, и интервюта.

Идеята за създаване на музей на Радичков очаква подкрепата на местната власт и на държавата. Председателят на инициативния комитет доцент Борислав Великов:

Все още сме в самото начало на отреждане на терен. Това трябва да стане от Общинския съвет, от община Берковица. Имаме предварителен разговор с президента Росен Плевнелиев, да поеме патронажа. Но всичко това все още е в твърде предварителен стадий.

Гостите на днешното събитие видяха част от експонатите, сред които е и чинът, на който е седял Радичков в Берковската гимназия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени