Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямбол предлага Безистена да стане част от материалното културно наследство на ЮНЕСКО

Безистена в Ямбол
Снимка: Даниела Костова

Ямболският безистен да стане част от материалното културно наследство на ЮНЕСКО предлагат от община Ямбол. В момента се подготвя документацията за кандидатстване.

Приключва един от най- мащабните проекти през последните години свързан с цялостната реставрация и обновяване на емблематичната за  Ямбол сграда на Безистена. В неговото реконструиране по Оперативна програма "Регионално развитие" са вложени над 5 млн. 670 000 лв. По проекта в Националния археологически резерват „Кабиле” край Ямбол също е извършена реставрация и консервация на късноантична римска баня раннохристиянска базилика. Изградена е открита сцена с места за зрители за пресъздаване на моменти от бита и живота на древните траки и римляни, както и на значими исторически събития. Двата обекта ще предизвикат интереса на туристи от всички краища на страната, категоричен е кметът на Ямбол Георги Славов, който обяви, че ще бъде направено всичко възможно безистена да стане част от материалното наследство на ЮНЕСКО:

Това е единствената такава запазена сграда в България - без някога да е била събаряна или да е претърпявала сериозни интервенции и мисля, че имаме всичките шансове. Ако това се случи, ще гарантира на Ямбол един много сериозен поток от туристи, и извън България

Официалното откриване на обновената сграда на ямболския безистен ще бъде в края на март, тъй като в момента се ремонтира пространството около него.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени