Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка обяви изненадващо понижение на основните си лихви

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Русия обяви изненадващо понижение на основните си лихвени нива, описвайки доста мрачна икономическа картина в страната и това предизвика рязко понижение на руската рубла.

Руската централна банка намали с 2 процентни пункта своята основна едноседмична репо лихва до ниво от 15%. Това представлява първо понижение на лихвата след като през 2014-а година РЦБ се принуди да вдигне на шест пъти лихвените нива, за да овладее инфлационния бум и да ограничи срива на руската рубла. За последно Централната банка беше принудена да повиши драстично основната си лихва на свое извънредно заседание в средата на декември (от 10,5% до 17%), опитвайки се да спре драматичната обезценка на местната валута.

В изявление след края на днешното заседание Руската централна банка отбеляза, че драматичното повишение на лихвите през декември е успяло да стабилизира инфлацията и да охлади очакванията за по-солидна девалвация на рублата. В същото време РЦБ посочи, че забавянето на руската икономика ще намали инфлационния натиск в страната и прогнозира връщане на инфлацията под ниво от 10% през януари 2016-а година. Банката очаква по-нататъшно повишение на потребителските цени през следващите няколко месеца, като инфлацията вероятно ще достигне своя пик през второто тримесечие на годината.

Руската централна банка прогнозира и свиване на БВП на страната с 3,2% през първото полугодие на настоящата година след анемичния икономически растеж с 0,6% през 2014-а година.

Изненадващото понижение на лихвите от страна на РЦБ доведе до рязка обезценка на руската рубла. Сега доларът се повишава с 2,6% към 71 рубли, докато еврото поскъпва с над 3% към 80,43 рубли, след като първоначално двете основни валути дори скочиха до най-високи нива за 2015-а година сътоветно от 72,05 и от 81,60 рубли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна