Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат ролята на държавата при възстановяването на щетите от бедствия

| обновено на 24.02.15 в 12:44
Държавата обмисля как да накара хората да застраховат имуществото си от бедствия. Финансовият министър Владислав Горанов предлага всички, които имат възможност да застраховат, но не го правят, да нямат право на държавно подпомагане при бедствия, а помощ да получават само социално слаби хора. Парите за това ще дойдат от въведения преди пет години данък от 2 процента върху застрахователните премии. От него средногодишно се събират около 25 милиона лева.

Все още не е
  напълно ясно, как ще се дефинира кой не може да застрахова имуществото си сам и кой има финансовата възможност затова, обясни Владислав Горанов. Хората, които имат възможност да застраховат имуществото си, но не са го направили, няма да получават помощ от държавата със сигурност.

Няма причина, при положение, че имаме застрахователен пазар и те не са се застраховали, а имат възможности и средства да го направят, държавата да ги обезщетява. Няма щета, заради, която държавата да ги обезщетява. Полученото от социално слабите ще е до данъчната оценка на имота и ако отговаря на изискванията на ЗУТ. Трябва един път завинаги в тази държава да разберем, че от неспазване на правилата, не може да се черпят права., коментира Горанов.

Около седем процента от жилищата у нас са застраховани, съобщи за "Хоризонт" Данчо Данчев от асоциацията на застрахователите.

Общият размер за един апартамент, среден, като квадратура, според стойността, за която е застрахован в населения град и рисковете, които са избрани, понеже там има голяма вариация на рискове, смятам, че е между 25 и 150 лева,
каза Данчев.

За четири години държавата е платила над 370 милиона лева за възстановяване на щети от бедствия. Исканията са за над 450 милиона.

Парите за подпомагане ще бъдат осигурени от данъка върху застрахователните премии, който бе въведен през 2010-а година. Средно годишно се събират около 25 млн. лева от него.

Неведнъж от застрахователния бранш са поставяли въпроса за изграждането на катастрофичен пул, парите от който да се използват при възстановяването на щетите при природни бедствия.

От години процентът на застраховани жилища у нас варира около осем на сто, като по-голямата част от тях са в големите градове. В много случаи причината за застраховката е, че жилището е ипотекирано и това е изискване на банката.

В Бюджет 2015-а година има определени 70 милиона лева в резерва за непредвидени и неотложни нужди, които да бъдат използвани при преодоляването на щетите от бедствия.

Можете да чуете репортажа на Марта Младенова, излъчен в предаването "12+3", в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна