Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка обяви изненадващо понижение на основните си лихви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През уикенда Централната банка на Китай обяви изненадващо понижение на основните си лихви в опит да стимулира представящата се слабо втора по сила световна икономика.

Китайската централна банка понижи с 25 базисни пункта основната едногодишна заемна лихва до 5,35%, понижавайки в същото време с аналогичен размер и спестовната лихва до 2,5%, както и депозитната лихва до 2,5 процентни пункта.

Банката отбеляза, че това нейно решение има за цел да запази реалните лихвени нива устойчиви за фундаменталните трендове на икономическия растеж, цените и заетостта в страната и подчерта, че това не представлява промяна в посоката на паричната политика. Изявлението на Китайската централна банка показва, че тя е сериозно обезпокоена от падащата инфлация в страната и от дефлационните сили, които са видни от последните данни за индекса на цените на производител (индекса PPI).

Анализаторите и икономистите приветстват това решение на Централната банка и в същото време призовават за по-нататъшни действия през следващите месеци. Някои от тях вярват, че понижените лихви могат и да не спомогнат за стимулиране на слабото търсене на кредити, но отбелязват, че по-ниските лихви по заемите ще отслабят растежа на дълговата тежест на китайските компании.

Междувременно бяха оповестени данни, показващи известно подобрение на промишлената и на активността в сектора на услугите на Китай през февруари.

Индексът PMI на официалната китайска статистика, измерващ активността в промишлената сфера на втората по сила световна икономика, се повиши през февруари до 49,9 пункта от 49,8 пункта през януари (28-месечно дъно) и при прогноза за понижение до 49,7 пункта. Въпреки това подобрение индексът остава за втори пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е знак за ново известно свиване на китайската промишлена активност в началото на годината.

Пазарът на труда в промишления сектор обаче продължава да се влошава, като индексът на работната заетост се понижи до 47,8 пункта (най-слабо ниво от февруари 2013-а година), задържайки на негативна територия (под важното ниво от 50 пункта) за 12-и пореден месец.

Производственият индекс се понижи до 51,4 пункта от 51,7 пункта през януари, докато индексът на новите промишлени поръчки се подобри слабо до 50,4 пункта, но индексът на експортните поръчки остава под важното ниво от 50 пункта.

Индексът PMI, измерваща активността в сферата на услугите, се подобри през втория месец на годината до 53,9 пункта от 53,7 пункта през януари.

В същото време банката HSBC оповести свои окончателни данни, показващи по-солиден отскок на промишлената активност в Китай през втория месец на годината. Окончателният PMI индекс, измерващ активността в промишления сектор, се подобри през февруари до 7-месечен връх от 50,7 пункта от 49,7 пункта през януари и над предварителен индекс на ниво от 50,1 пункта. Но и проучването на HSBC отчита поредно свиване на новите експортни поръчки (спад на индекса до 48,5 пункта), както и запазване на дефлационен натиск в промишления сектор на втората по сила световна икономика (спад на ценовия индекс под ниво от 50 пункта за седми пореден месец). Компонентата на индекса, измерваща работната заетост в промишления сектор на Китай, също бележи свиване под важното ниво от 50 пункта за 16-и пореден месец.

Инвеститорите на азиатските финансови пазари реагираха позитивно на изненадващото понижение на основните китайски лихви, като фондовият индекс Shanghai Composite се повиши през днешната търговия с 0,78%, индексът Hang Seng - с 0,16%, южнокорейският индекс Kospi - с 0,55% и японският фондов индекс Nikkei  - с 0,15%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна