Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спомени за пианиста, приятеля и педагога Тодор Кювлиев

Петък, 13 март, от 23.00 часа

Син на писателя Еньо Кювлиев, възпитаник на френския колеж „Сен Жозеф“ в Пловдив. Ученик по пиано на Рада Стамболова в Пловдив и на Люба Енчева в консерваторията в София. Дълбоко свързан с големия български композитор Димитър Ненов, при когото също учи. Това младежко преклонение пред големия музикант по-късно превръщат Тодор Кювлиев във вдъхновен интерпретатор на музиката на Ненов. През целия си път на преподавал той заразява и своите студенти с любов към българската музика. Тодор Кювлиев посвещава живота си на Пловдив – първо като преподавател по камерна музика в музикалното училище, след това и като преподавател по пиано в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив. 

Автор е на сборниците „Български клавирни миниатюри“. Като преподавател той обявява часовете си по пиано за открити. Така всеки студент може да влезе и да слуша заниманията му с неговите ученици.
В предаването, посветено на Тодор Кювлиев, Лили Николова е поканила проф. Цанка Андреева, пианист и педагог, Елена Станева преподавател по пиано, Людмил Райчев – ученик на Кювлиев, в момента концертира и преподава във Франция

Ще чуете негови интерпретации на творби на Георг Фридрих Хендел, Клод Дебюси, Димитър Ненов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.