Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да работим за музиката, а не за себе си

БНР Новини
На снимката отляво надясно седнали: Яница Брънзелова, Георги Еленков, Мануела Манчева, проф. Мирослав Попсавов, Димитър Стоянов и д-р Мария Вълчанова-Любенова. Прави: Димана Тодорова и Мартин Антонов
Снимка: Кирчо Стоичков

Преподавател и приятел едновременно, Учител, който умее да внушава естетика, чувство на баланс и красота, без да отнема правото на избор на своите студенти. Той не ги вкарва в матрица, защото, както те казват - еталонът е необходим, но не трябва да бъде етикет.
Много са реализиралите се възпитаници на Мирослав Попсавов, професор по хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Част от тях работят извън пределите на България, а останалите са приели голямото предизвикателство да творят в родната действителност.
Как се изграждат таланти и личности в трудната професия хоров диригент, разказва в предаването проф. Попсавов, който е с богата практика като ръководител на еднородни и смесени певчески състави; записал е значителен брой компактдискове с български и чуждестранни звукозаписни компании, излъчвани в световните медии. Водил е семинари и има славата на известен специалист в областта на сакралната музика. Завършил е Духовната академия в София, след което се дипломира и в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по хорово дирижиране на проф. Васил Арнаудов.
Срещите с него винаги отключват много въпроси, а отговорите им са някъде там, скрити в думите. Притежава удивително чувство за хумор, което в съчетание със задълбочените му познания привлича като магнит младите хора.
Ще усетите всичко това в разговора, в който участват и практикуващите млади диригенти Георги Еленков, Димитър Стоянов и д-р Мария Вълчанова-Любенова. Сред тях е и Яница Брънзелова, студентка в Музикалната академия в класа по хорово дирижиране на проф. Мирослав Попсавов.
Със сигурност ще се насладите на прекрасна ортодоксална музика от различни епохи под диригентството на нашия гост. Композиторите са Сергей Рахманинов, Павел Чесноков, Александър Касталски и Георги Арнаудов, а изпълнители - Софийският ортодоксален хор и Софийският катедрален хор при храм „Света Неделя“. В едно от песнопенията звучи и завладяващият глас на големия български бас Никола Гюзелев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна