Кантате, юбилате

сряда
от 23.00 до 24.00 часа

Седмично специализирано предаване за хорово изкуство, единствено в националния ефир. Чрез събеседници в студиото, интервюта и репортажи то се стреми да обхване в максимална степен хоровите събития в страната и извън нея. Освен информация за концерти, фестивали, нови компактдискове, конкурси и майсторски класове по дирижиране, предаването отразява годишнини на състави, диригенти и композитори, в чието творчество хоровото изкуство заема голям дял. Интересни са съпоставките на днешния изпълнителски маниер с различни интерпретации от миналото чрез записи, съхранени в Златния фонд на БНР. Предаването има амбицията да покаже всички стилове в хоровото пеене и често с документален звук отразява престижни международни събития, винаги придружени с коментар на водещия.
В над десетгодишната история на "Cantate, Jubilate" е практика да се канят различни автори, които със своя индивидуален почерк внасят свежест във формата и съдържанието на предаването.
Постоянна е рубриката "Нека пеят народите" с автор Теодора Павлович. Със записи се припомнят участници в престижния едноименен конкурс на Би Би Си - Лондон.
То има и своите концертни варианти - най-често свързани с кантатно-ораториалния жанр.
Екип: Мануела Манчева, Димана Тодорова

Публикации

Сцена от

Гласовете на античния театър

Централните теми, които пиесата разглежда – миграцията, правата на жените, правото на свободен избор – поразяват с актуалността си. На сцената хорът, съставен от певци на Cantoria Hong Kong към Hong Kong Baptist University, по нищо не се различават от..

публикувано на 28.03.19 в 15:37
Дeтският хор на БНР по време на концерта на 8 ноември в зала „Бела Барток“ в Будапеща

Дьорд Игриц: Горди сме, че успяхме да поканим Детския хор на БНР в Будапеща

В края на 2018-а, наред с всички прекрасни концертни изяви през годината, Детският радиохор вписа в биографията си кратко, но изпълнено с емоции турне в Будапеща. На 8 ноември, по специална покана на Унгарското национално радио във връзка с честванията на..

публикувано на 27.11.18 в 15:50

Почетни грамоти за БНР и програма „Христо Ботев” на Международния фестивал „Св. Богородица – Достойно есть” в Поморие – 2018

Тази година на 15-ото юбилейно издание на Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть” в Поморие, бяха отличени с почетни грамоти и плакети Българското национално радио за дългогодишно медийно партньорство и програма..

публикувано на 21.06.18 в 13:58

Йорданка Панчева-Туджарова: Радвам се, че хорове, които са били на нашия фестивал, не пропускат да дойдат поне още веднъж

В дните от 6 до 10 юни т. г. Поморие ще бъде домакин на XV Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица-Достойно есть“ – ежегодно събитие, обвързано с празника на чудотворната икона на Божията майка „Достойно есть“ на 11 юни. След..

публикувано на 04.06.18 в 13:05
Димитър Григоров с камерен ансамбъл „Свети Седмочисленици”.

Спомен за диригента Димитър Григоров

На 22 февруари 2017 година в предаването за хорово изкуство Cantate Jubilate си спомнихме за един от ярките български музиканти, напуснал преди десет години твърде млад земния свят. В датите на неговото раждане и смърт можем да открием символика: 1 октомври..

публикувано на 24.02.17 в 10:08
Концерт на Детския радиохор в катедралата „Свети Петър“ в град Пюрс, 8 декември 2016 г.

Коледен дух в Белгия с песните на Детския радиохор

Изпълнени с впечатления и коледни емоции, на 20 декември се завърнаха от Кралство Белгия момичетата от Детския радиохор с диригент Венеция Караманова. Пианист-акомпанятор по време на двуседмичното турне там бе Теодора Димитрова. Културната мисия на състава..

публикувано на 23.12.16 в 09:55
Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова на сцената на зала „България“ – 25 ноември 2016 година. Участие в Духовен концерт по повод 1100 години от Успението на свети Климент Охридски

Любомира Александрова: В един професионален хор трябва да се търсят белкантови гласове

От месец ноември тази година Смесеният хор на БНР работи с новия си диригент Любомира Александрова. Първата им съвместна изява пред публика бе на 25 ноември на сцената на зала „България“: участие в Духовен концерт по повод 1100 години от Успението на свети..

публикувано на 02.12.16 в 15:15
Снимка на участниците с проф. Мирослав Попсавов (в средата), след семинара му в залата на НУМТИ „Добрин Петков” (5 юли 2016 г.).

Втори майсторски клас за хорови диригенти - гр. Пловдив

Предаването за хорово изкуство Cantate Jubilate посвети три летни издания на Втория майсторски клас за хорови диригенти, наречен „Творческа лаборатория за практическо запознаване с хорова литература”. Той се състоя гр. Пловдив от 2 до 8 юли, 2016 г. Под..

обновено на 08.09.16 в 13:38

Тържество на православието

За тринайсети път град Поморие ще бъде домакин на мащабния Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“ . В рамките на пет дни, от 10 до 14 юни 2016 година, жителите на града, многобройните гости и приятели на певческия..

публикувано на 10.06.16 в 09:25
Хор In Sacris

Среща между различните християнски традиции

От 31 май до 5 юни 2016 година в София ще се проведе Вторият международен фестивал за християнска музика „Ангелогласие”. Организиран и осъществен за първи път през месец май миналата година от фондация „Ин Сакрис”, този музикален форум прокарва..

публикувано на 30.05.16 в 13:11