Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България стартира емитирането на дългосрочни еврооблигации на външния пазар за 3,1 млрд. евро

България започна емитирането на нов външен дълг, предлагайки на международните инвеститори 7-, 12- и 20-годишни облигации, деноминиран в евро, съобщава агенция Thomson Reuters.

Новите седемгодишни дългови книжа се предлагат на инвеститорите с 195 базисни пункта над съответния осреднен лихвен евро суап, което предполага годишна лихва от около 2,33% (с оглед, че днешния 7-годишен осреднен лихвен суап се движи около 0,38%).

Новите 12-годишни еврооблигации се предлагат на инвеститорите с 225 базисни пункта над осреднения евро суап, което предполага годишна лихва от около 2,88% (с оглед, че днешният осреднен лихвен евро суап по 12-годишните книжа се движи около 0,63%).

Новите български 20-годишни книжа се оферират с премия от 260 базисни пункта над съответния осреднен евро суап, което предполага годишна лихва около 3,42%, тъй като днешният 20-годишен суап се търгува около 0,82%.

Очаква се окончателните параметри по сделката с дълга да станат факт до края на днешния ден, посочват четирите банки, които осъществяват днешния аукцион (Citigroup, HSBC, Societe Generale и UniCredit).

Емитирането на нов български дълг идва в много подходящ момент – само дни след старта на мащабната програма на ЕЦБ за покупки на облигации, което доведе до драматичен спад на доходността на държавните дългови книжа в еврозоната към рекордни исторически дъна. Това се отразява позитивно и на целия европейски дългов пазар (с изключение на Гърция) и вероятно ще спомогне за постигане на доста по-евтино от обичайното външно финансиране на България.


Междувременно (около 14:00 ч.) стана ясно, че интересът към новите дългови книжа на България се е оказал доста добър, като са били подадени заявки за покупки за над 4 млрд. евро.

Това доведе до понижение на заложената в началото на деня премия над осреднения евро суап и на трите деноминирани в евро книжа с различен матуритет с 4-5 базисни пункта, като към обед индикативна средна годишна лихва за 7-годишните облигации вече е около 2,28%-2,29% (под първоначална оферта за лихва от 2,33%), на 12-годишните книжа - към 2,84% (под сутрешно ниво от 2,88%) и на 20-годишните нови еврооблигации - към 3,39% (под първоначално ниво от 3,42%).


Според последна информация (към 15:30ч.) , интересът към новите български облигации, деноминирани в евро, е достигнал 5,5 млрд. евро.

Това накара властите в България да понижат за трети и последен път заложената в началото на деня премия над осреднения евро суап и на трите деноминирани в евро книжа с нови 5 базисни пункта или с общо 15 пункта.

В късния следобед четирите банки, осъществяващи днешната процедура, намалиха оферираната премия над осреднения евро суап по 7-годишните облигации до 180 базисни пункта (от 195 в началото на деня), като се очаква да бъдат пласирани книжа за 1,25 млрд. евро. Това предполага, че средната годишна лихви по тези книжа може да достигне 2,18%.

Беше намалена и премията над осреднения евро суап по 12-годишните облигации до 210 базисни пункта (от 225 пункта в началото на деня), като се очаква да бъдат пласирани книжа за 1,0 млрд. евро. Това предполага, че средната годишна лихви по тези книжа може да достигне 2,73%.

Беше намалена и премията над осреднения евро суап по 20-годишните облигации до 245 базисни пункта (от 260 пункта в началото на деня), като се очаква да бъдат пласирани книжа за 850 млн. евро. Това предполага, че средната годишна лихви по тези книжа може да достигне 3,26%.

Общият дълг, който ще бъде взет по трите вида облигации вероятно ще бъде в размер на 3,1 млрд. евро.

Очаква се доходността на емитираните днес нови книжа да бъде възможно най-добра (най-ниска). За последно българското правителство излезе на международния дългов пазар на 26-и юни 2014-а година, когато бяха пласирани 10-годишни книжа, деноминирани в евро за близо 1,5 млрд. евро при средна годишна лихва от 3,055%. Това означава, че очакваната днес средна доходност по 7-годишните и по 12-годишните книжа ще бъде значително по-ниска от доходността по 10-годишните книжа, емитирани преди година.

С оглед на заложения в бюджета на България за настоящата година общ размер на планирания за емитиране нов дълг за около 6,9 млрд. лева, очакваното днес успешно пласирани на облигации за 3,1 млрд. евро (за близо 6,2 млрд. лева) ще бъде достатъчно и няма да се наложи страната да излиза  за втори път на международния дългов пазар до края на годината, каквито бяха прогнозите в началото на януари на финансовия министър Владислав Горанов.

Окончателните резултати от днешата операции по емитиране на български външен дълг в три транша с различен матуритат за общо 3,1 млрд. евро са както следва:

Бяха продадени 7-годишни книжа с падеж на 26-и март 2022-а година за 1,25 млрд. евро при доходност от 2,179%  и годишен лихвен купон от 2%.

Бяха продадени 12-годишни книжа с падеж на 26-и март 2027-а година за 1,0 млрд. евро при доходност от 2,732% и и годишен лихвен купон от 2,625%.

Бяха продадени 20-годишни книжа с падеж на 26-и март 2035-а година за 850 млн. евро при доходност от 3,264% и и годишен лихвен купон от 3,125%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна