Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Другарство за пет милиарда

Снимка: БГНЕС

Преди месец и половина в тази рубрика прогнозирахме, че скоро след спирането на огъня в Украйна местната аристокрация ще започне да се самоизяжда. Вчера уволниха митичния губернатор-милиардер на Днепропетровск и директорите на националната и регионални служби за извънредните ситуации. Имаше медии, пряко предаване на самото арестуване, клетви за борба с корупцията, обещание за стабилност и закани за следващи мерки в името на народа. А всичко е само за едните пари.
Олигархията в Украйна се формира през ерата Елцин, когато всички доскоро съюзени републики копираха размаха на фамилията за ограбване на държавата. Новосъздадените тукашни милиардери поделиха страната, но не съумяха да създадат необходимото спокойствие за превръщането й в нещо като суверенен субект и врата към Русия. Парите новите богаташи трупаха основно от износ и преработка в областта на енергетиката, минното дело, металургията и селското стопанство. Но когато свой пай поскаха и т.нар. чужди и то не руски инвеститори, войната започна. Всичко друго е белетристика.
Днес Украйна е все още нещо на картата, защото частните войски на Днепропетровския олигарх успяха да спрат проруското опълчение. Ако беше паднал и този град, който е най-големият данъкоплатец в държавата и реално икономическата и финансовата столица, после следваха Одеса, Харков и вероятно Киев. После идваше може би трета Световна война. Или поне Европейската.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна