Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от наводнения от реките в област Монтана

Снимка: Уикипедия

Нивата на реките в област Монтана са повишени, но няма опасност от наводнения – това е заключението на областната комисия за защита от бедствия.

Най-много се е повишило нивото на река Дългоделска Огоста, но няма опасност да излезе от коритото си. Реките Мартиновска, Превалска и Чипровска Огоста също не застрашават населението в община Чипровци.

Язовир "Огоста" край Монтана съдържа близо 320 милиона куб. метра вода при определен от Министерството на околната среда контролен обем 300 милиона куб. метра. От средата на месеца от него се изпускат по 45 кубика в секунда. Увеличеният отток руши коритото на река Огоста, а причината, според областния управител Ивайло Петров, са пропуски при направеното преди години укрепване на бреговете. Дефектът се е проявил през есента миналата година и от "Напоителни системи" се съобразяват с него при определяне на количеството изпускана вода.

Един държавен и три общински язовира преливат контролирано. Прогнозата за времето през тази седмица е благоприятна и не се очакват резки покачвания на нивата на реките.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени